Az államtitkár úgy tudja, a teraszok mellett a szabadtéri kulturális programok is újraindulhatnának a hétvégén

Négymillió beoltott után pedig a zárt térben tartott kulturális rendezvények is.

Fekete Péter kulturális államtitkár csütörtökön tájékoztatta a kulturális szféra képviselőit arról, mikor és hogyan várható a nyitás a kultúrában – tudta meg a hvg.hu.

Az államtitkár ugyanakkor nem közölt biztos információt, mivel a végleges döntéseket Orbán Viktor vagy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere hozza meg.

Fekete mindenesetre elmondta, az államtitkárság azt javasolta a kormánynak, hogy a várhatóan már a héten elért

3,5 milliós átoltottság utáni nyitás vonatkozzon a szabadtéri kulturális rendezvényekre is,

ideértve például az állatkerteket is. Következő lépésként pedig az a javaslatuk, hogy

4 millió beoltott után újraindulhassanak a zárt térben tartott kulturális rendezvények is azok számára, akiknek van védettségi igazolásuk.

Fekete beszélt arról is, hogy úgy gondolja, a magyar egészségügy nem élné túl, ha berobbanna a járvány negyedik hulláma, ezért szerinte a kultúrában dolgozókat most komoly felelősség terheli, és nagyon megfontoltan kell kezelniük a nyitás kérdését, hiszen az akár vissza is üthet.

Szerinte ugyanakkor a megfelelő átoltottsági szint elérését követően az egészségügyi és az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók munkáját a kulturális szféra fogja átvenni, az itt dolgozók feladata így az lesz, hogy helyrebillentsék az emberek lelki egyensúlyát.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban a kulturális miniszter arról beszélt, arra feltehetően az intézmények dolgozóinak, az előadóknak, a színészeknek és a háttérmunkásoknak is szükségük lesz, de hozzátette, hogy a kérdést a szakértőknek még meg kell vizsgálniuk.

Fekete szerint ugyanakkor a 4 millió beoltott már napokon belül elérhető, így szerinte minderről hamarosan várható valamilyen bejelentés.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a 3,5 millió beoltottságot számításaik szerint pénteken érjük el, így szombaton nyithatnak a teraszok, amelyek fél 10-ig lehetnek majd nyitva, a kijárási korlátozás pedig fél 10-ről este 11 órára módosul.

Valódi Hírek