Kiderült: Hamis Orbánék magyarázkodása, sajnos tényleg listavezetők vagyunk covid-halálozásban

Ezt már nem lehet kimagyarázni.

Már hetek óta dobogós helyen vagyunk a napi covid-halálozásokat tekintve, és úgy tűnik, napokon belül a járvány egészét nézve is nálunk lesz a legmagasabb a halálozási ráta.

A kormány kétségbeesésében egy másik számmal, az éves többlethalálozással akarja magyarázni a világ legrosszabb covid-halálozási bizonyítványát, de ez is hamis – leplezte le a Válasz Online.

Csehországban már lecsengőben van a járvány- április 20-án például mindössze 28-an haltak meg covidban. Ezzel szemben Magyarországon hetek óta 200-300 között alakul a napi áldozatok száma.

A covidos haláleseteket az eddig világelső csehek éppen úgy számolják, ahogy Magyarország is — minden olyan elhunytat koronavírusosként jelentenek be, akinél a vírus jelenlétét teszteléssel bizonyították. Ennek fontos oka van: gyakran nehéz megítélni, hogy az infarktusos haláleset mögött korábbi szívprobléma vagy a kórokozó áll-e.

A magyar politika még a második hullám elején is elégedett volt a halálozási adat előállításának módjával, Orbán Viktor büszkén ki is jelentette:

A járvány második hulláma idején elsősorban nem a megbetegedések számára, hanem a halálozásokra kell odafigyelni. Most a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni.

A kormányban végül a harmadik hullámban ébredtek rá arra, hogy a halálozás mégsem megfelelő a járványkezelés minőségének megítéléséhez. Ekkora kezdtek el romlani a számok a nemzetközi összevetésben is.

Természetesen a hivatalos értékelésekben már a kezdetektől a fejünkbe akarják verni, hogy a koronavírussal kapcsolatba hozható haláleseteket „többnyire idős, súlyos alapbetegségben szenvedő emberek” szenvedték el.

Ez nagyjából olyan, mintha egy bányaszerencsétlenség után az áldozatokról elmondanánk, hogy egyébként is meghaltak volna, ugyanis cukorbetegségtől és magas vérnyomástól szenvedtek.

Csehország kapcsán elmondható az is, hogy míg az egymillió főre jutó halottak száma körülbelül ugyanannyi, mint nálunk, mégis kétszer annyi igazolt fertőzött jut ugyanerre a számra vetítve. Hazánkban tesztelés nélkül a legtöbb tünetmentes vírusgazda rejtve marad és továbbadja a kórokozót.

Nehéz feladatunk van, ha megpróbáljuk megkeresni hazánkat az egymillió főre jutó tesztelésekről szóló listán: 39. helyen állunk. És éppen ez lehet a magas halálozás egyik oka:

hiányzik a kontaktkutatás, tesztelés, a karantén szigorú betartása.

Mindeközben a kormány sikerpropagandaként tálalja azt, hogy oltásokból szerencsére jól állunk.

De akkor hogyan lehet az, hogy Nyugat-Európa minden országa — az Egyesült Királyságtól eltekintve — Magyarország mögött áll átoltottságot tekintve, mégis kevesebb életet követel a koronavírus.

A 25-69 évesek között valamennyi korosztályban mi vezetjük az oltási rangsort az EU-ban. Azonban más hatással van a halálozási adatokra száz 80 éves és száz 25 éves ember védelme.

A tömeges oltást a politikai marketing fő üzenetévé tették: a sikert már abban mérik, ha minél gyorsabban bejelenthetik a három, majd a három és fél milliomodik oltottat és végre az iskolák után a vendéglátóhelyek teraszai is kinyithatnak.

Sajnos azonban Magyarországon továbbra is titkos adat, hogy mennyire járul hozzá a halálesetek számához a gyógyítás eredménytelensége.

Takács Péter, az országos kórház-főparancsnok helyettese annyit árult el, hogy lélegeztetőgépen levők több mint 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét.

Így ismét az történik, ami máskor, hiszen a rákbetegek gyógyulási arányát tekintve is az egyik utolsó európai ország vagyunk, és a gyenge teljesítménynek nincs következménye: a legrosszabb intézmények is ugyanannyi társadalombiztosítási finanszírozásban részesülnek egy-egy beavatkozás után, mint a legjobbak.

(Válasz Online nyomán)

Valódi Hírek