Felszólították a háziorvosokat, hogy sürgősen oltsák el a nyugati vakcinákat a hatalmas kínai szállítmány miatt

Tíznapos Sinopharm-kampány következik.

Tíznapos oltási kampányt hirdet a kormány, hogy beoltsanak minden 45 év feletti regisztráltat — a háziorvosok kedden este kaptak erről két e-mailt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

Az egyik levélben, amely a Telexhez jutott el, György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt írja a háziorvosoknak:

„A 2021. április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm típusú vakcina fog érkezni hazánkba. A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az országos teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba.”

Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton jelentette be, hogy az április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra.

Csak a jövő hét elején 300.000 adag kínai vakcinát kapunk. Ez azért lényeges, mert a levelekben arra szólították fel a háziorvosokat, hogy még ezen a héten használják fel a most rendelkezésükre álló Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcinákat,

a tíznapos oltási program ugyanis teljes egészében a kínai vakcinákra épül.

A levelek továbbá arról is rendelkeznek, hogy ezen a héten elsődlegesen a 45 évesnél idősebb regisztráltak oltására kell koncentrálni, azt kell megszervezni. A háziorvosok listát is kaptak a beoltandókról.

A tíznapos oltási kampánnyal lehet összefüggésben az is, hogy a Telex értesülése szerint hétfő délután Sára Botond, fővárosi kormánymegbízott és az oltási munkacsoport vezetője levélben tájékoztatta a budapesti háziorvosokat arról, hogy április 25-én és 30-án „nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag érkezik hazánkba.Í”

A háziorvosok beszámolója szerint a körlevél viszont minden eddigi vakcinás levéllel szemben tartalmazott egy ilyen mondatot:

“Tájékoztatom, hogy az Ön által végzett oltások esetében, oltásonként díjazásban részesül”.

Az operatív törzs cáfolta, hogy pénzt ajánlanának a kínai vakcinák eloltásáért.

 

Valódi Hírek