Egy hét múlva 120 ezernél is több orosz katona lesz Ukrajna határánál az ukrán külügyminiszter szerint

Hetek óta érkeznek az orosz csapatok Ukrajna határához.

Oroszország egy hét alatt 120 ezer fölé növeli az ukrán határ mentén és az általa önkényesen megszállt Krím félszigeten összevont katonáinak a létszámát – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden, külföldi újságíróknak tartott online sajtótájékoztatóján.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető arról beszélt, hogy

az elmúlt hetekben folyamatosan érkeznek az orosz csapatok közvetlenül Ukrajna északkeleti, keleti és déli határához.

Kuleba szerint viszont aggasztóbb az a tény, hogy Oroszország nemcsak egyszerűen katonákat, hanem a Krímbe ejtőernyős alakulatokat vezényelt, valamint elektronikus hadviselési rendszereket telepített, amelyek elnémítják az ukrán kommunikációs rendszereket, továbbá ballisztikus rakétákat is.

Hozzátette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy Oroszország „néhány más, potenciálisan támadó képességet” is telepít.

Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és a Krímbe 28 harcászati zászlóaljat vont össze, és még további egységek érkeznek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótitkára, Julija Mendel pedig április 11-én egy esti tévéműsorban közölte,

Oroszország 40 ezer katonát vont össze az ukrán határ mentén, és ugyanennyit az általa Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten.

Mendel hozzátett, csak idén már 26 ukrán katona halt meg a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, míg a legutóbbi, tavaly júliusi tűzszünet életbe lépése óta a múlt év végéig öt katona esett el. A kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséért Kijev és Moszkva egymást vádolja.

Mendel hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében.

Az utóbbi időben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és a NATO is felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza katonáit az ukrán határtól.

A Portfolio összeállítása szerint a közösségi médiában és nyugati hírportálokon is több olyan vélt vagy valós felevétel jelent meg, amelyeket az orosz haderő az elmúlt hetekben az ukrán határra csoportosított.

Így felvételek készültek olyan vasúti szerelvényekről, melyekenBMP-3-as gyalogsági harcjárművek és 2Sz19 Mszta önjáró lövegek láthatók. Egy ilyen felvételen épp a krími hídon halad át a szerelvény.

Illetve a napokban készült az a videó is, amelyen az átcsoportosításra kerülő T-80BVM harckocsik láthatók – ez a T-80-asok legújabb, 2017-ben bemutatott, felújított változata.

A Reuters április 9-én szintén közölt egy fotót, amelyen tényleg tankok láthatók; a kép állítólag Maszlovkában készült, körülbelül 300 kilométerre az ukrán határtól.

(mti/Portfolio nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Valódi Hírek