Hivatalos: Nem oltanak a Szputnyik V-vel Ausztriában, amíg nincs meg az uniós engedély

Ezt Sebastian Kurz kancellár jelentette be.

Ausztriában csak azt követően kezdik használni az oroszok által gyártott Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, hogy azt engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be Sebastian Kurz hétfőn. Az osztrák kancellár hozzátette, remélik, ez hamarosan megtörténik, hiszen minden extra adag vakcina segít életet menteni.

A Reuters azt írja, Ausztria korábban egymillió adag vakcináról tárgyalt Oroszországgal, és habár Kurz március 31-én azt mondta, már a következő héten megrendelik az első szállítmányt, azt, hogy ezt megtörtént volna, azóta sem jelentették be.

A Szputnyik V vakcinát főként a nyugati országokban övezik komoly viták, miután tavaly augusztusban Oroszországban úgy kezdték lakossági szinten is alkalmazni, hogy a vakcina hatékonyságára vonatkozó klinikai vizsgálatok még le sem zárultak.

Az uniós országok közül mindeddig csak Magyarországon és Szlovákiában engedélyezték a védőoltást — utóbbi esetében ez Igor Matovic miniszterelnök lemondásához vezetett.

Az orosz vakcina hamarosan Csehországban is engedélyezhetik, igaz, ezt többek között a cseh egészségügyi miniszter, Jan Blatny is ellenezte. Emiatt a minisztert Andrej Babis cseh kormányfő múlt szerdán menesztette a tisztségéből.

Az EMA április második hetében kezdte meg a Szputnyik V klinikai vizsgálatát, amely akár június végéig is eltarthat.

(Reuters nyomán)

Valódi Hírek