Az államtitkár úgy véli, hogy aki nem tud elhelyezkedni a versenyszférában, az menjen közmunkásnak

Ennyire egyszerű.

„Akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak” — ezt mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Az államtitkár úgy véli, hogy a szezonális ágazatok termelése újra fog indulni, míg télen kevesebb volt a feladat a megőgazdaságban vagy az építőiparban, a meleg idő érkeztével beindul a munka ezekben a szektorokban.

Emellett a járványügyi intézkedéseknek is köszönhető lesz, hogy a munkakeresők nagy részét fel fogják szívni ezek az ágazatok.

„Akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak.”

— mondta, hozzátéve, hogy 4,5 millió magyarnak van jelenleg munkája, ami szerinte jó jel.

„Megfelelő kormányzati intézkedésekkel és ösztönzőkkel a közfoglalkoztatottak egy része is átvezethető az elsődleges munkaerőpiacra”

— fogalmazott. Ezért a kormány célzott programot is indított, amiben havi több tízezer forintos elhelyezkedési juttatást adnak annak, aki elhelyezkedett a versenyszférában.

A bértámogatási program szerinte sikeres: a munkáltatók eddig körülbelül 166 ezer munkavállaló támogatását kérelmezték, mintegy 70 milliárd forintot pedig már ki is fizettek nekik, ami az összes igénylés 99 százaléka.

Az igénylők majdnem fele a vendéglátószektorban tevékenykedik.

 

Valódi Hírek