Novák Katalin úgy tudja, rengeteg párt akar együttműködni a Fidesszel, konkrét példát viszont egyáltalán nem említett 

Kimondta azt is, amit Gulyásnak nem sikerült: Németország jogállam.

„Egyelőre élvezzük a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget. Valóban sok párt szándékozik a jövőben együttműködni a Fidesszel”

– mondta a kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjújában Novák Katalin családügyi miniszter, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke arra a kérdésre, hova léphet be a kormánypárt a Néppárttal történt szakítás után. A Fidesszel együttműködni akaró pártokra ugyanakkor nem említett konkrét példát a miniszter.

Novák hozzátette, személyesen is rengeteg visszajelzést kap a néppártos „barátaiktól”, akik kifejezik sajnálkozásukat, hogy már nem egy pártcsaládhoz tartoznak, de bíznak abban, hogy a jó kapcsolat a jövőben is fennmarad.

Ahogy arra is „komoly esélyt lát”, hogy lesznek olyan pártok, amelyek a Fidesz távozása miatt is formálisan elszakadnak majd a Néppárttól a jövőben.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Matteo Salvini és Orbán között problémát jelent-e az, hogy az olasz pártvezér „szétosztaná a hazájába már bejutott migránsokat”, a miniszter a politikai ellenfeleik „szalámitaktikájáról” beszélt.

Szerinte ugyanis, ahogy Lengyelország történelmileg és biztonságpolitikailag is más helyzetben van, mint az olaszok vagy „mi, magyarok”, úgy Olaszország a földrajzi helyzetéből adódóan nem tudja pontosan ugyanazt az álláspontot képviselni, mint a lengyelek és mi.

„A meggyőződésünk viszont arról, hogy a jövőt a családok támogatása jelenti, azonos”

jelentette ki Novák Katalin.

Arról, mire lehet elég az, hogy a Fidesz, a lengyel PiS és az olasz Liga összesen 67 helyet birtokol az Európai Parlamentben (EP), Novák azt mondta, nem szeretne „számmisztikába” bonyolódni, vélekedése szerint azt viszont látni kell, hogy „egy nagyon komoly jobboldali erő van a láthatáron”.

Az interjú során felmerült Németország kérdése is, így Novák szerint az AfD-vel azért nem keresnek együttműködést az olaszokkal és lengyelekkel formálódó esetleges új pártcsaládban, mert a szélsőjobboldali német párt nemrég egy kongresszusán kimondta, hogy kilépnének az EU-ból. Ők viszont olyan pártokkal keresik az együttműködést, amelyek belülről reformálnák meg az uniót.

Azzal kapcsolatban, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nemrég a Petry-ügy kapcsán megkérdőjelezte azt, hogy Németország még jogállamnak tekinthető-e,

Novák erre röviden kijelentette, hogy szerinte igen.

Majd kifejtette: azért gondolja így, mert Petry Zsolt a Herthától történt menesztése után élhet jogorvoslattal, azaz a német jogrendszerben elégtételt kaphat, és bízik benne, hogy ez meg is fog történni.

Nováktól megkérdezték azt is, női politikusként mit gondol a kanapébotrányként elhíresült ügyről, azaz, hogy Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének nem jutott szék, amikor Ankarában találkozott Recep Tayyip Erdogannal.

„Túlértékeltnek tartom azt a műbalhét, ami kialakult az ügyben”

– mondta ezzel kapcsolatban Novák Katalin, aki szerint a kellemetlen helyzet elkerülhető lett volna akkor is, ha Charles Michel „gentleman módjára” felajánlotta volna a helyét Von der Leyennek, aki eldönthette volna, hogy elfogadja-e a gesztust.

Az ügy után egyébként Michel a napokban bocsánatot kért Von der Leyentől.

(Magyar Nemzet nyomán)

Valódi Hírek