Kiderült: Orbán egy olyan protokollra hivatkozott az iskolanyitásnál, ami nem is létezik

Újabb önellentmondás.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában az iskolanyitás kapcsán arról beszélt, hogy habár annak időszerűségéről ő sincs meggyőződve, ezért a kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja szerint cselekszik. Ez ugyanis azt javasolja, hogy zárásnál az iskolákat zárják be utoljára, nyitásnál pedig az iskolákat nyissák ki először.

Csakhogy a WHO-nak nincs erre vonatkozó protokollja.

Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter, a WHO konzultánsa ugyanis a Népszavának arról beszélt, hogy

szervezet ilyen protokollt biztos, nem adott ki.

Kökény kifejtette, a WHON-nak olyan ajánlásai vannak, amelyek elsősorban az iskolák bezárásának vagy megnyitásának általános mérlegelési, kockázatértékelési szempontjait tartalmazzák. Ám az, hogy az oktatási intézmények megnyitása hol jelenjen meg egy ország nyitási sorrendjében még csak javaslat szintjén sem merül fel.

A szakember szerint az előfordulhatott, hogy a WHO valamelyik képviselője valamikor olyasmit nyilatkozott, amiből a miniszterelnök azt a következtetés vonta le, hogy nyitásnál az iskolákat kell kinyitni először, de ő ilyenről sem tud.

„Azt viszont tudom, hogy a világszervezet főigazgatója egy hete arról beszélt, nem szabad elkapkodni a lazítást” – tette hozzá Kökény Mihály.

(Népszava nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

Figyelmeztet a WHO: A túl korai lazítás miatt újabb csúcs felé közelít a világjárvány

 

Valódi Hírek