Orbán megígérte: Több munkahely lesz a járvány után, mint előtte

Minden eddiginél jobban fog dübörögni a gazdaság.

Péntek reggeli szokásos Kossuth rádiós interjúján vett részt Orbán Viktor. A miniszterelnök a nyitás részleteiről beszélt.

A kormányfő kifejtette, hogy elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy csak az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatát nyitják meg április 19-én. Az eredeti tervek szerint a felső tagozatok és a középiskolák is megnyithattak volna jövő hétfőn.

A közel 10 ezer, kórházban ápolt betegből jelenleg 27 14 éven aluli személy van, közülük 2-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán a WHO állásfoglalására és a tavalyi nemzeti konzultáció eredményeire hivatkozva kijelentette, hogy elsőként az iskolákat kell megnyitni, bár szerinte érthető, hogy a szülők féltik gyermekeiket.

Kijelentette, a hétfőn kezdődő időszakban egész nap egy tanító lesz a gyermekekkel. Csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kevesebb pedagógus jelentkezett, mint amire ő számított.

Elmondta, azért az alsósokra esett a választás elsőként a nyitás esetén, mert még nincs csoportbontás, a gyermekek egész napjukat ugyanazon osztályban töltik — tehát nem hordják szét a vírust. Az idős regisztráltak jelentős részét már beoltották, most jönnek a többiek. Fontosnak tartja, hogy aki már regisztrált, az ne visszakozzon, hanem éljen az oltás lehetőségével.

Arról is beszélt, hogy nyolcmillió oltható állampolgár van, és a fertőzésen átesett, illetve már beoltott polgárokkal lassan elérhetjük azt, hogy az összes oltható fele védett legyen. Szerinte van egy olyan elképzelés, amely szerint ha elegendő polgár beoltatta magát, akkor a maradéknak már nem kell, mert kialakul a nyájimmunitás.

Orbán ezzel nem ért egyet, szerinte mindenkinek be kell oltatnia magát.

A miniszterelnök ismertette a napi járványügyi adatokat. Az elmúlt 24 órában 241 ember halt meg a betegség következtében, továbbá 9459 személyt kórházban ápolnak, közülük 1157 főt kell gépi úton lélegeztetni.

3.145.592 fő az oltottak száma, közülük 1.300.000-ren kapták meg a vakcinák második dózisát is. A következő hat hétben Orbán szerint megduplázható az oltottak száma, május végére vagy június végére túl lehetünk a nehezén a járványnak. Elmondta, a 65 évnél idősebb regisztráltak közül már mindenkit beoltottak, akit elértek.

A regisztrált emberek száma 4 millió 219 ezer fő. Kijelentette, hogy „{a} legnagyobb közbizalom a mi falunkban a háziorvos iránt volt„. Ezt hozta fel példaként, miért építik a jelenlegi oltási rendszert a háziorvosokra. „Az ő érzelmi intelligenciájukat be akartuk vonni. Ha valaki nem tud vagy ért valamit, bátran forduljon a háziorvosához. A háziorvosok mindent tudnak” — jelentette ki.

A Janssen-vakcinákat külön vizsgálják a magyar hatóságok, mert szerinte „riasztó hírek érkeztek” az Egyesült Államokból. Korábban már mi is írtunk arról, hogy ott a vérrögképződéses esetek miatt vizsgálják az oltóanyagokat.

Kifejezte, szerinte a járvány elhúzódásához hozzájárul a baloldal. Ő az ellenzéknél „eszement dolgokat” tapasztal a járvánnyal kapcsolatban, és úgy látja, hogy az emberi életekkel nem törődve a hatalom érdekében politizálnak. Arról elmélkedett, hogy „azért szaporodtak el az oltásellenes hangok a baloldalon„, mert a vakcinákkal rövidesen túl lehetünk a járványon.

Felvetette, hogy az oltásellenes cikkeknek és gondolatoknak lehetnek büntetőjogi következményei is.

Egyelőre azonban „a védekezésre” kíván összpontosítani. Szerinte komoly előny a gyakorlatilag egypárti „egységkormányzás„, mert így nem fajulhatnak el annyira az ellentétek, hogy azok kormányválsághoz vezessenek, mint Szlovákiában.

Az éttermek teraszának nyitását szimbolikus lépésnek tartja, ugyanis szerinte régi életünk egy szeletét kaphatjuk vissza ezáltal.

Kijelentette, hogy több munkahely lesz a járvány után, mint amennyi azelőtt volt.

 

Valódi Hírek