Nem kapták meg a fizetésüket, az orosz nagykövetség előtt tüntettek a Dunaferr dolgozói

Részletekben csöpögtetik a jogos jussukat.

Mintegy száz dolgozó, szakszervezeti képviselők, és velük szolidáris polgárok demonstráltak szerdán délután a Oroszország budapesti nagykövetsége előtt a Dunaferr munkásainak kifizetetlen bérei és juttatásai miatt.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség által szervezett tüntetésen a megjelent kohászok és vasmunkások az követelték az orosz állami érdekeltségben álló Dunaferr tulajdonosaitól, végre adjanak valódi választ és teljesítsék a szakszervezettel kötött kollektív szerződésben vállalt kifizetéseket.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke emlékeztetett a Dunaferr ügyeiben számos bírósági ügy van folyamatban az állóidő kifizetésének elmaradása miatt.

„Olyan cégek, amelyek kifejezetten szerencsés időszakot tudhatnak maguk mögött még az aláírt béreket sem fizetik ki, hosszú évek nyereséges működése után legalább a saját bérfejlesztését hajtsa végre.

Mi lesz akkor, ha ezek a dolgozók nem befizetnek, hanem segítséget kérnek majd?”

-mondta László, aki emlékeztetett a város jövőjét veszélyezteti, amit jelenleg az orosz tulajdonosok a Dunaferrel művelnek.

fotó: Mérce.hu

A szerdai tüntetést azt követően hívta össze a szakszervezet, hogy Evgeny Tankhilevich, az orosz tulajdonosi hátterű ISD Dunaferr Zrt. általános vezérigazgató-helytettese múlt héten arról tájékoztatta a vasmű dolgozóit, hogy a koronavírus-járvány okozta acélipari válság és alacsony termelési szint miatt kritikus lett a pénzügyi helyzetük, ezért a béreket nem egyben fizetik ki.

A dolgozók az októberi határidőig csak

nettó 200 ezer forintos összegig

kapják meg a fizetésüket, a fennmaradó részt pedig október 22-ig folyósítja a vállalat. A hozzájárulások és különböző juttatások kifizetésével kapcsolatban viszont Tankhilevich nem tett konkrét ígéretet a dolgozóknak.

A Dunaújváros és a térség legnagyobb foglalkoztatójaként működő Dunaferr munkavállalói már a vezérigazgató-helyettes levelét követően tiltakozásba kezdtek.

A kialakult helyzetet ugyanis az is rontja, hogy a vállalat augusztusban – a rossz gazdasági helyzetre és a szakszervezetekkel megromlott munkaviszonyra hivatkozva – felmondta a határozatlan idejű kollektív szerződéseket.

Később pedig több alkalommal is elutasította az egyeztetést az országos Vasas Szakszervezeti Szövetséggel és a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel is.

(Mérce.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek