Fagyoskodás, katonás rend, kapkodás és alacsony fizetés — Így zajlik a Gyurcsány-film forgatása az egyik statiszta szerint

És még a Gyurcsányt alakító főszereplővel sem találkoztak.

Mi is beszámoltunk róla, hogy minden jel szerint április második hetében elindult a 800 millió forintos büdzséből készülő A hazugság ára című film forgatása a Szabadság téren.

A „Gyurcsány-filmként” közismertté vált készülő politikai krimi az eddig ismert információk szerint az őszödi beszéd utóéletét, a 2006-os budapesti zavargásokat, így a 2006. szeptember 19-ére virradó éjjel történt MTV-székház elleni ostromot fogja feldolgozni.

Ezt támasztja alá az a sajtóba kiszivárgott, a februári szereplőválogatáshoz használt rövid leírás is, amit nemrég közölt a 24.hu egy, a laphoz eljutott levél alapján:

„Amikor egy ambíciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak”.

A filmet övező titkolózást emellett mutatja az is, hogy arra is csak sajtóértesülések alapján lehet következtetni, ki fogja majd rendezni a filmet.

Úgy tudni, a mozit az a Joseph M. Civit rendezi majd, aki eddig szinte csak operatőrként dolgozott, főként spanyol kötődésű filmekben, emellett látható a Netflixen futó, Madalein McCann eltűnéséről készített dokumentum-sorozat stábjában is. Producerként pedig ugyancsak sajtóértesülések szerint Kálomista Gábor cége, a Megafilm áll a mozi mögött.

Ahogy néhány napja kiderült az is, hogy a film forgatókönyvével Bendi Balázs szappanoperaírót bízták meg. A stáblistában pedig a közmédia egyik csatornájának korábbi szerkesztője is szerepel. Ezt viszont -, hogy a közmédiának is köze lenne a Gyurcsány-filmhez – az MTVA múlt héten erőteljesen tagadta az ezzel kapcsolatos közleményében.

A Telexnek nyilatkozó, a forgatáson résztvevő statiszta elmondta, az eddigi tapasztalatai megerősítik a film rövid leírását. A neve elhallgatását kérő férfi -, akit a Telex Gyulának nevezett – elmondta, az már pár nap forgatás után is látszik, hogy

nem lehet véletlen a 2022-es választások előtti időzítés, legalábbis biztosan nem az akkori politikai vezetés tisztára mosása készülnek.

Ugyanakkor a férfi szerint egyelőre nem találkoztak a Gyurcsányt alakító színésszel, így az egyelőre kérdéses, hogy a volt miniszterelnök megjelenik-e majd a filmben. Gyurcsány mindenesetre elmondta, hogy ő kit látna szívesen a saját szerepében.

Gyula beszélt arról is, hogy a tévéostrom-jelenet forgatásánál határozottan kérték a résztvevőket, hogy kiabáljanak, amit akarnak, és ugyanígy határozott kérés volt Ria-Ria-Hungária-skandálásra is. Arra viszont már óvatosabban adta ki az utasítást a koordinátor, hogy

„kellene ilyen Gyurcsány, takarodj! is, mert ezt mondták neki. Talán várták, hogy mit reagál a tömeg rá, esetleg valaki ellenvetést tesz, de aztán skandálta mindenki.”

A férfi ugyanakkor elmondta, a statisztatársaival folytatott beszélgetések alapján az a benyomása, hogy a legtöbben a pénz miatt vesznek részt a forgatáson, és nem a „gyurcsányozás” lehetősége vonzotta őket, ahogy nincs olyan érzése sem, hogy egy politikai táborból válogattak volna a filmhez..

A 800 millió forintos büdzsé ugyanakkor nem látszik a statiszták bérezésén, hiszen a szereplésért kínált 9 ezer forint alsó-középkategóriának mondható a magyar filmiparban a statisztákra nézve. Ennél többet, napi 12 ezer forintot kapnak a később, sürgősebb tempóban begyűjtött statiszták, míg 20 ezret azoknak, akik harcművészt múlttal rendelkeznek vagy tudnak verekedni. Ezek az összegek azonban szintén nem számítanak kiemelkedőnek – írja a Telex.

A statiszta elmondta azt is, a forgatáson érezhető egy bizonyos szintű kapkodás, ahogy szerinte azt is furcsa volt látni, hogy a szereplőválogatást végző cég február végén még Facebookon kereste a férfi főszereplőt.

A férfi beszélt arról is, hogy milyen nehézségeik voltak eddig a forgatáson, így kiderült, hogy voltak olyan statiszták,

akiket a két-három fokos időben hosszú órákon át, néha étlen-szomjan kint hagytak jelmezben. Emiatt többen a hidegben fázva úgy döntöttek, a pénzt sem várják meg, inkább hazamennek, főleg, hogy esetenként még mosdóba sem engedték el őket.

És habár vele nem fordult elő ilyen, de hallott olyanról is, aki ugyan hamar átöltözhetett, de az alsóneműjéig átázott, és nem volt nála váltás a fagyközeli időben.

„Eredetileg úgy voltam vele, hogy biztos az angol rendező miatt van, náluk mások lehetnek a feltételek, ott jobban kibírják az ilyesmit az emberek, ott nincs gond a hidegben várakozással, és csak mi nem vagyunk ennyire oda a katonás fegyelemért, de nem úgy tűnt, hogy sokaknak tetszett volna ez”

– idézi a Telex a statisztát, aki beszélt arról is, hogy habár minden reggelük PCR-teszttel indul, a járványügyi szabályokat csak nehezen tudják tartani a forgatási helyszínen.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek