A Pfizer-elnök szerint elképzelhető, hogy kell majd egy harmadik dózis is a vakcinákból

Elmondta, mi várható ősszel a járványhelyzet szempontjából.

Interjút adott Albert Bourla, a Pfizer elnöke az olasz Corriere della Sera nevű lapnak. A görög származású szakember a járványhelyzetről, valamint a vakcinákról beszélt.

A Pfizer vezetője elmondta, hogy

szerinte őszre visszatérhet az élet a normál kerékvágásba.

Úgy véli, az év második felétől a koronavírus ugyanolyan része lesz az életünknek, mint az influenza, amellyel szemben már hatásosan lehet védekezni.

Bourla szerint a következő hetekben sokkal több vakcinaszállítmány fog Európába érkezni, mint eddig. A második negyedévben, azaz az április és június közti időszakban 250 millió dózisról van szó, de ennél akár több vakcina is érkezhet.

Szerinte nem elképzelhetetlen, hogy ősztől visszatér az élet a normál kerékvágásba. Jó példája ennek Izrael, ahol csak a Pfizerrel oltottak, és már közel 60%-ot oltottak be a vakcinák mindkét dózisával.

A dél-afrikai vírusvariánssal kapcsolatban most zárult le a Pfizer tesztelési fázisa.

A 46 ezer fős mintájukból 800 fő dél-afrikai volt, esetükben is hatásosnak bizonyult a védelem.

Az elnök úgy gondolja, hogy sikerül kontroll alatt tartani a vírust. Elmondta, ez nem optimizmus részéről, hanem a jelenleg elérhető adatok alapján állítja.

Elmondta, olyan adatok állnak rendelkezésükre, amelyek alapján megállapítható, hogy hat hónap után mekkora védettséget ad az oltóanyaguk. Az eredmények megnyugtatónak bizonyultak, ugyanis fél év után is több mint 80%-os védelmet biztosítanak a Pfizer-vakcinák.

Ez azt is jelenti, hogy fél év után kisebb a védettségi szint, mint két hónap után. Bár még ez is magas arányszámnak minősül,

a későbbiekben szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra is,

bár erről csak a későbbiekben tudnak nyilatkozni.

Bourla kifejezte, hogy szigorú rend szerint zajlik a vakcinák szállítása. Nem minden gyártó tudta tartani az ütemtervet, ezért lassabban halad a szállítás, mint Nagy-Britanniában vagy akár az Egyesült Államokban.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek