Vadai Ágnes feltett egy kérdést, máris a NAV vizsgálja a magyar ethnofitnesz-bizniszt

Egyet jobbra, kettőt balra, hejderutyutyu.

12 millió forintból készül el a videó a „földművelő magyar nép zenéjéről és táncáról”.

Felveti a költségvetési csalás gyanúját a magyar ethnofitnesz projekt?

— így címezte meg kérdését Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese Polt Péter legfőbb ügyész irányába.

Levelében felidézte a népszava.hu portálon megjelent „Meghökkentő összegekből alakul a népi edzésforma„ című cikkben elhangzottakat.

Januárban számolt be a lap arról, hogy a „A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán

12 millió forint támogatást kapott az Élet Szolgálat Egyesület

Kásler Miklós döntése alapján.

A lap elmondása alapján a szervezet honlapján megadott telefonszám nem működött és az egyesület nagykanizsai címén csak egy üres lakást találtak. A nyertest Facebook-on sikerült elérni, de hiába,

a szervezet elnöke nem tudta megmondani, hogy mi az az ethnofitness, ezért a férjéhez, az egyesület alelnökéhez irányította a lapot.

Törőcsik Pál, aki évekkel ezelőtt Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt így nyilatkozott:

„Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.”

A lap később betekintést nyert a pályázati iratokba, így kiderült, hogy az „etnofitnesz” jelentése annyi, hogy megszerettessék az emberekkel a „a földművelő magyar nép zenéjét és táncát”.

A cél érdekében bevetnének egy koreográfust, egy fitneszinstruktort és egy tánccsoportot is, majd egy 40 perces videó készülne a táncolásukról.

Iskolákhoz és néptánccsoportokhoz szeretnék eljuttatni a felvételt.

A költségek részletezéséből kiderült, hogy a

12 millió forintos támogatásból Kása Csaba, a humántárca alá tartozó állami Magyarságkutató Intézet (MKI) szakértője „projektvezetőként” 2 millió forintot kap.

Nem volt elégedett ezekkel a válaszokkal Vadai Ágnes, ezért fordult most Polt Péterhez.

A 24.hu azt írja: a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a DK-s politikus megkeresését a levél tartalma alapján, így az ügyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához továbbította.

A nyomozóhatóság a feljelentés kiegészítését rendelte el, aminek a határideje április 30.

Valódi Hírek