Szijjártó bejelentette, hogy jön 140 ezer adag Szputnyik, de egy lényeges részletet elfelejtett hozzátenni

Hogy ez 110 ezer adaggal kevesebb, mint amennyi kellene, ráadásul az első dózis párja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután, miután fogadta a fogadta Jevgenyij Sztanyiszlavov új orosz nagykövetet a Facebook-oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy kedden 140 ezer második dózis Szputnyik vakcina érkezik Magyarországra.

„Magyarországon órákon belül elérjük a hárommillió beoltott embert, ami újabb nagyon fontos lépcsőfok a világjárvánnyal szembeni védekezésben, és megnyitja a lehetőséget arra, hogy Magyarország Európában gyakorlatilag mindenki előtt nyithasson újra, és újraindíthassuk az életet az országban”

– közölte a külügyminiszter.

Szijjártó Péter jóhírnek nevezte, hogy akik már megkapták a Szputnyik vakcinát és várják a második adagot, számukra a második oltás beadását is meg tudják kezdeni az orvosok.

Csakhogy a külügyminiszter azt elfelejtette hozzátenni, hogy

ez a mennyiség 110 ezer adaggal kevesebb, mint amennyit le kellene szállítaniuk az oroszoknak, holott a beadásuk eléggé sürgős lenne, hiszen ez egy korábbi szállítmány második adagja.

A 444.hu cikke szerint ugyanis míg a Pfizernél és a Sinopharmnál ugyanazt a szert adják be a második adag esetében is,

a Szputnyiknál viszont van egy első oltás, és egy ettől eltérő második.

Az első körös 250 ezer adag még március 21-én érkezett meg Magyaroszágra – teszi hozzá a 444.hu. Így a mostani előírások szerint az első adag után 21 nappal kell beadni a második Szputnyikot, az új szállítmány viszont már 23 napos különbséggel érkezik az első után.

Az újonnan érkező vakcinaszállítmányokat pedig még a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetnie, hogy ellenőrizze az összetételüket. Ez az eddigi tapasztalatok alapján kb. egy hetet vesz igénybe, és csak ezt követően lehet elkezdeni az oltást.

Vagyis rekordgyorsaságú vizsgálattal még behozható a csúszás, de egyelőre még akkor is hiányzik 110 ezer második körös oltás, amivel hamarosan el kellene kezdeni az oltást.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek