Kiderült: Szijjártóék a Türk Tanács országaival közösen akarnak fellépni a félretájékoztatás ellen

Közös médiaplatformmal akarják megelőzni a dezinformációt.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára a hétvégén részt vett a Türk Tanács országait képviselő információs és médiaügyi miniszterek azerbajdzsáni ülésén – írja az azeri hírügynökség jelentése alapján a 24.hu.

A KKM eddig nem tett bejelentést a bakui találkozóról, amit Ilham Alijev azeri elnök védnöksége alatt szerveztek, és ahol Sztáray többek között arra vonatkozóan tett javaslatot, hogy a Türk Tanács tagállamai hozzanak létre egy média-együttműködési platformot.

„Nagyon fontos a médiaplatform létrehozása Magyarország és a Türk Tanács tagállamai között. Ezt úgy kell megtenni, hogy közvetítsük a valóságot a világ felé. Ez a platform nagyon fontos lesz a félretájékoztatások megelőzésében

– idézte az azeri hírügynökség a magyar államtitkárt, aki az ülésen beszélt arról is, hogy a tavaly kitört hegyi-karabahi konfliktus idején sok „dezinformációs támadást” leküzdeni.

A Türk Tanácsban Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán van jelen, míg Magyarország megfigyelőként vesz részt a szervezet működésében, így többek között azáltal, hogy közel félmilliárd forintból működtetik a Tanács budapesti irodáját.

A Riporterek Határok Nélkül legfrissebb összesítése szerint egyébként a Türk Tanács országai az alábbi helyezést érik el a világ országai között sajtószabadság terén:

  • 82. Kirgizisztán
  • 89. Magyarország
  • 154. Törökország
  • 156. Üzbegisztán
  • 157. Kazahsztán
  • 168. Azerbajdzsán

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek