Szlávik úgy tudja, a focimeccs még veszélyes lehet, de strandon már talán nem kell maszkban napozni a nyáron

Szerinte komolyabb engedményeket csak hónapok múlva lehet majd tenni.

„Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni”

– mondta dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

A főorvos elmondása szerint először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba, példaként azt említette, hogy

nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

Szlávik beszélt arról is, hogy az első oltás beadása után még senki nem érezheti magát biztonságban, a védettség ugyanis csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki.

„Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább.

Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”

– mondta az infektológus.

Szlávik beszélt arról is, hogy Izrael az egyik példa arra, mikor lehet biztonságosan szélesebb körben is, de szerinte érdemes Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni, ahogy arra is, hogy Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv.

A már otthon is alkalmazható favipiravirról úgy vélekedett, habár a betegség első napjaiban látványos javulást tapasztalnak, erre a gyógyszerre sem lehet csodaszerként tekinteni, ám néhány esetben valóban megakadályozhatja a súlyos betegséget.

Szlávik szerint a gyerekek egyértelműen a brit vírusvariáns miatt fertőződnek meg gyakrabban, és náluk gyakori a sokszervi gyulladás, amely hetekkel az esetleg tünetmentesen átvészelt fertőzés után alakul ki.

Hozzátette: a gyerekek teljes oltását ugyanakkor nem látja szükségesnek, noha a Pfizernél már vannak kedvező tapasztalatok a gyerekek immunizálására, így ezt a rizikócsoportokba tartozóknál érdemes lesz majd alkalmazni.

(Infostart nyomán)

Valódi Hírek