Szijjártónak sikerült az osztrák külügyet is felbőszítenie, és ebben nagy segítségére volt a közmédia

Acélozzuk a nemzetközi kapcsolatokat.

Lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás — írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán Petry Zsolt és az M1 Híradójában kritizált (lejáratott) osztrák újságíró ügye kapcsán.

„Látom, hallom, nagy a felbuzdulás Ausztriában, mert a Magyar Televízió híradója kritizálni mert egy osztrák újságírót” — írta a miniszter a bejegyzésében.

Úgy fogalmazott,

„lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról.”

A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen — tette hozzá Szijjártó Péter.

„Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas….”

— fogalmazott.

Megjegyezte azt is, hogy mindezt az osztrák kollégájának is elmondta.

Nem sokkal Szijjártó posztja után Twitter-bejegyzésben reagált az osztrák külügyminisztérium is. Leszögezték, hogy

a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. Az M1 bánásmódja Franziska Tschinderlével ezért elfogadhatatlan.

Mint írták, álláspontjukat a budapesti osztrák nagykövet is egyérteművé teszi majd.

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy Kérdésekkel provokált az újságíró címmel hozott le riportot kedden este a magyar közmédia híradója egy osztrák újságíróról, Franzischka Tschinderléről, aki az újonnan formálódó jobboldali pártközösség miatt kereste meg a Fideszt a kérdéseivel.

A bejátszásban arra reagálva, hogy a Profil című hetilap munkatársa megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzott el:

„csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”,

a végén pedig kijelentették, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül.

Később maga az újságíró is megszólalt az ügyben: azt mondta, nem hagyják abba a tudósítást a demokrácia hanyatlásáról a szomszédjukban.

 

Valódi Hírek