Pintérék keresztül húzták a terveket: Megakadályozta a kormány a magyar Aegon eladását

A veszélyhelyzeti jogrendnek köszönhetően.

„Magyarország megakadályozta a helyi Aegon-egység eladását. A Wiener Versicherung Gruppe tegnap délután kapott egy határozatot a magyar Belügyminisztériumtól, amelyben bejelentették, hogy megtagadják az Aegon-társaságok magyarországi külföldi befektető általi tervezett megszerzését”

– közölte az Aegon biztosítótársaság szerda délelőtt megosztott közleményében.

A holland székhelyű Aegon tavaly novemberben egyezett meg arról, hogy a Wiener Versicherung Gruppe (Vienna Insurance Group – VIG) 830 millió euróért (kb. 300 milliárd forintért) felvásárolja a társaság magyar, lengyel, román és török leányvállalatait. (A magyar rész értékét a legtöbbre, kb. 549,5 millió euróra becsülte az EMIS tranzakciós cég.)

A ma reggeli közleményből kiderült, a tranzakcióról 2021 januárja óta a VIG folytatott „konstruktív” tárgyalásokat a magyar Belügyminisztériummal, ezért állításuk szerint az, hogy a Pintér Sándor vezette minisztérium most megtagadta a helyi leányvállalat eladását

„ellentétben áll az eddigi tárgyalások menetével”.

Hozzáteszik azt is, a VIG arra számít, hogy a kérdést a közeljövőben pozitívan oldják meg, és az Aegon tovább folytathatja a tranzakció előkészítését és lezárását a bécsiekkel.

Arra, hogy a Belügyminisztérium keresztülhúzhatta a VIG és az Aegon terveit a veszélyhelyzet biztosította rendkívüli jogrend adott lehetőséget

– írja a Telex.

Ennek köszönhetően ugyanis a gazdaságvédelemre hivatkozva bejelentéskötelessé tették az adásvételt, amely így csak a bejelentés tudomásulvétele után zárulhatna le. Azaz a törvény szerint az ügylet véglegesítéséhez is kellene a Belügyminisztérium beleegyezése.

A VIG és az Aegon közleménye szerint ugyanakkor a vállalatok még látnak lehetőséget a kialakult helyzet megoldására. Az viszont már így is borítékolhatónak tűnik, hogy az üzlet elgáncsolásának komoly nemzetközi visszhangja is lesz.

(telex nyomán)

Valódi Hírek