Müller Cecília megmagyarázta, miért jelentettek rekordmagas halálozást ma reggel (+videó)

A magyar oltási rendszer viszont jól teljesít.

„A ma reggeli adatok szerint 2 536 751 fő kapta meg a koronavírus elleni oltást. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar ember megkapta a koronavírus elleni vakcinát. A másik mérföldkő, hogy 1 005 936 honfitársunk a második oltását is megkapta, ami a magyar lakosság 10 százalékát teszi ki”

– mondta György István, országos oltási munkacsoport vezetője, aki szerint ezért joggal lehet abban bízni, hogy az átoltottsággal visszaszorul a járvány is.

György emlékeztetett a 2,5 milliós határ elérésével a kormány mától elkezdte az újranyitást, így szerdától kinyithattak az üzletek és a szolgáltatások, illetve most már 22 órától lép életbe a kijárási tilalom.

Az államtitkár szerint azokban a csoportokban, ahol célzottan véghez vitték az oltást – így az idősek, az egészségügyi és szociális dolgozók körében – „radikálisan” csökkent a fertőzöttek száma, ezért mindenkit regisztrációra és oltásra biztatott.

„Örömmel jelentem, hogy már több mint 100 ezer pedagógus kapta meg az oltást, és kedden újabb több mint 100 ezer bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozó kapott behívott az oltásra” – közölte György.

Hozzátette: mivel a pedagógusok második körös oltása az érettségi időszakára esik és sokan hétköznapra kaptak időpontot, úgy döntöttek, hogy az ő oltásukat is hétvégén oldják meg, ezért az első oltás után 5 héttel ismét sms-ben fognak behívót kapni.

Az elmúlt hét oltási adataival kapcsolatban György úgy fogalmazott:

„kiemelkedő hetet zártunk, soha annyi oltást nem adtunk be, mint a tegnap lezárult oltási héten. A magyar oltási rendszer jól teljesít”.

Ugyanakkor még 1,6 millió regisztrált vár az oltásra, azaz már 4,1 millió környékén jár a regisztráltak száma.

Az államtitkár szerint viszont az oltás ütemét a továbbiakban is az országban elérhető vakcinák száma határozza meg.

„Ami itt van, azzal tudunk oltani, és amennyi van, annyi embert tudunk oltani”

– mondta György, aki ezt követően részletezte, a következő oltási hét programját is. Eszerint a múlt héten beérkezett 250 ezer Szputnyik V-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megvizsgálta és oltásra engedélyezte, így ezzel csütörtöktől oltanak.

A Pfizerből 246 870 adag érkezik ma az oltópontokra, ebből 114 ezret második oltásra biztosítanak, 100 ezer adagot a holnap kezdődő pedagógus oltás második körére adnak, míg 32 ezer adagra a háziorvosok szerveznek oltandókat. Emellett tovább folytatják az oltást az elérhető AstraZeneca, Moderna és Sinopharm vakcinákkal is.

György István után Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt, hogy habár az újonnan fertőzöttek száma viszonylag alacsonyabb a múlt héthez képest, a kórházi kezelésre szorulók száma továbbra is magas. (A legfrissebb adatokról ebben a cikkünkben írtunk.)

A tisztifőrorvos beszélt az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban tegnap megjelent hírekről is.

Elmondta: habár nagyon sok országban átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, és Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője tegnap jelentette be, hogy összefüggést találtak a védőoltás és a vérrögképződéses esetek között, hivatalos állásfoglalás még nem érkezett az EMA részéről.

„Amennyiben ez a mai napon vagy legkésőbb holnap megfogalmazódik, ezt a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni és eszerint foglalunk állást, hogy miként járunk el a továbbiakban az AstraZeneca oltóanyagával” – mondta Müller.

A szerda reggel jelentett rekordmagas, 311 elhunytról Müller Cecília azt mondta:

„Egyfajta adattorlódás következtében alakult ki ez a magas szám. Azaz, ez azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni, mert nagyon sok dolguk akadt, oltópontokon álltak helyt, ezért ezeket az adatokat korrigálták. Tehát a mai adat egy része az ünnepek alatt feltorlódott adatokat is tartalmazza”.

Hozzátette, természetesen az adatok mögött emberi életek vannak, ezért részvétét fejezte ki az érintettek felé, és mindenkit arra kért, hogy kerülje el a megfertőződést.

Az adatok viszont szerinte reménykeltők abban a tekintetben, hogy „hamarosan platózunk”, ugyanakkor az újranyitás miatt „fokozott óvatosságot” kért mindenkitől.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek