Kétszer-háromszor annyi gyerek kerül kórházba a Bethesda főigazgatója szerint, mint korábban

Fontos lenne a gyerekeket is beoltani.

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a járvány korábbi szakaszaiban — mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A főigazgató több vidéki kórházvezetővel is beszélt, és úgy látják:

„a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel.”

Elmondta, hogy kétszer-háromszor annyi gyerek kerül kórházba most, mint korábban. Kiemelte, hogy az a súlyosság, ami a felnőtteknél előfordulhat, gyerekeknél nem jellemző, mégis volt már rá példa, hogy egy gyermeket nem invazív módon kellett lélegeztetni.

Veszélyes a sokszervi gyulladás is, ami körülbelül egy hónappal a fertőzés után szokott jelentkezni.

„Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegzetezést is átmenetileg, de ezeket a gyerekeket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk”

— közölte Velkey.

A gyerekeknél jelentkező tünetekről azt mondta, hogy a tünettan változó, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, a láz, az ízlelés elvesztése, ehhez pedig akár légzési nehézségek is társulhatnak. Ezek szövődményei is veszélyesek, mint a sokszervi gyulladásásos betegség, a magas láz, a nyakinyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütés, nyálka- és kötőhártya-gyulladás, valamint keringési, légzési elégtelenség.

A gyerekek esetében a hosszú covid-betegség is jelentkezhet, ami akár hetekig, hónapokig is eltarthat.

A gyerekek oltásának elkezdéséhez elengedhetetlen a klinikai vizsgálat a szakember szerint. A koronavírus elleni vakcinánál a gyártók végzik ezeket a vizsgálatokat, és ha megállapítják, hogy biztonságos és hatásos, akkor a gyerekek is megkaphatják az oltást.

A gyerekek oltása azért is lenne indokolt, mert széles körben terjed közöttük a vírus, a felnőtteket is gyakran ők fertőzik meg.

Az iskolák április 19-ei nyitása kapcsán megjegyezte, hogy ez nehéz kérdés mindenkinek, mert van előnye és hátránya is. Szerinte április 19-re a járvány elindul lefelé, és akkor talán már nem lesz ennyire intenzív a vírus.

(ATV nyomán)

 

Valódi Hírek