Egyre biztosabb, hogy a kínai vakcina esetében harmadik oltásra is szükség lesz

Ha eddig nem lett volna elég drága.

A kínai gyártmányú Sinopharm-vakcina esetében Szerbiában egyre jobban kirajzolódik, hogy sokaknál egyáltalán nem indítja be az antitest-termelést, mostanra pedig azt sejtik, hogy mely csoportok a leginkább érintettek — írta meg csütörtökön a napi.hu.

Magyarországon már több mint félmillió ember kapta meg a csillagászati áron beszerzett kínai vakcinát.

Először az Egyesült Arab Emírségekben derült ki, hogy sok esetben nem termelődött elég antitest az oltott emberekben miután megkapták a Sinopharm-vakcina két dózisát, ezért többeknek egy harmadik dózist is adtak a készítményből.

A gyártó, a China National Pharmaceutical Group március 28-án jelentette be, hogy bizonyos esetekben nem indul be a védettséget jelentő antitest-termelés, ennek okait vizsgálják.

Juntao Zsang, a cég elnöke akkor arról beszélt, hogy

egy harmadik, emlékeztető oltás megoldás erre a problémára.

Magyarországon nem jeleztek hasonló problémát a hatóságok, ugyanakkor Szerbiában már elismerték, hogy a probléma valóban létezik. Kínában is azt tapasztalták, hogy bizonyos esetekben ez előfordulhat.

Azért sem mindegy, hogy lesz-e szükség harmadik dózisra a Sinopharmmal oltottaknál, mert darabját 30 euró és 5 százalékos áfa/adag áron szerezte be Magyarország, az oltásból pedig már 500.000-en kaptak itthon.

Az elölt vírust tartalmazó vakcinák esetében ez egyébként általános tapasztalat, hogy idővel szükséges egy harmadik dózis. Ennek időpontja attól függ, hogy mit tapasztalnak a már oltottaknál.

A Sinopharm esetében a szerb adatok — a 4-5 hetes válaszreakció például — arra utalnak, hogy akár a második oltás 60. napon szükség lehet egy emlékeztető-oltásra, de vélhetően a legtöbb esetben ennél hosszabb időre lesz szükség.

(napi.hu nyomán)

 

Valódi Hírek