Gáz van a kínai vakcinával az emírségekben — a kormány titkolózik

Többeknél harmadik oltás is szükséges.

Sok esetben nem termelődött elég antitest az oltott emberekben miután megkapták a Sinopharm-vakcina két dózisát, ezért az Egyesült Arab Emírségekben arra készülnek, hogy harmadik dózist is előírnak a készítményből — tudta meg a Wall Street Journal.

Az Egyesült Arab Emírségekben már a harmadik dózist adják be az embereknek a kínai vakcinából, mivel

az orvosok szerint a kínai gyártmányú készítmény egyes esetekben nem termelt elegendő antitestet.

„Egy kiválasztott embercsoportnak adnak egy harmadik oltást az immunrendszer reakciójának megfigyelésére egy tudományos tanulmány részeként”

— közölték a hatóságok, de hogy ez hány főre vonatkozik, azt már nem árulták el.

A WSJ szerint akiket behívtak, azokkal nem közölték, hogy tudományos kutatásban vesznek részt, és nem tesztelték őket antitestekre sem.

Nawal al Kaabi, a helyi gyógyszerészeti hatóság vezetője csak annyit közölt a WSJ-vel, hogy a

„harmadik oltás beadása nem a hivatalos protokoll része, nem rutinszerű a jelenlegi eljárás”.

A lapnak két orvos is azt állította, hogy néhány Sinopharm-oltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után.

Az emírségekben számítottak erre: decemberben állami tisztviselők zárt ajtók mögötti előadásokon már figyelmeztettek, hogy a Sinopharm-vakcina harmadik emlékeztető oltása szükséges lehet azok számára, akiknek a szervezetében két dózisból nem alakul ki megfelelő antitestválasz.

Ennek a magyar vonatkozása azért lehet érdekes, mert az még nem ismert, hogy milyen tapasztalatok vannak a készítménnyel történő oltással, viszont ha nagy tömegeknél lesz szükség harmadik dózisra, az problémát jelenthet, tekintettel arra, hogy a kínai vakcinát az állam rendkívül drágán szerezte be.

UPDATE: Időközben Menczer Tamás cáfolta a hírt Facebook-oldalán.

(Wall Street Journal/Napi nyomán)

(kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek