Müller Cecília: Mindenkinek kutyakötelessége mindent megtenni, hogy csökkenjen a kórházak óriási terheltsége (+videó)

A tisztifőorvos nem győzte hangsúlyozni az egyéni felelősséget.

„Egy kiugró, nagyon szomorú adatot kell közöljek a mai napon: sajnos kórházainkban nem tudtak már segíteni azon a 302 betegen, aki az elmúlt napon elhunyt koronavírus-fertőzéssel összefüggésben” – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A tisztifőorvos elmondta, a járvány ellen most már több mint egy éve tartó küzdelem, az egészségügyi dolgozók fáradtak, ezért

„mindenkinek kutyakötelessége megtenni mindent egyéni szinten is, hogy ezt az óriási terhet valahogyan csökkenteni tudjuk”.

A legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban Müller megjegyezte, ezek a számok „konstansan magasak”, de szeretnének abban reménykedni, hogy az oltásnak és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően hamarosan el tudjuk érni a tetőzést.

A beoltottak száma elérte a 2 011 000 főt, az átoltottság így meghaladja a 20 százalékot – közölte a tisztifőorvos.

Mint mondta: az elmúlt éjszaka 250 ezer Szputnyik V vakcina érkezett Magyarországra, ezek első oltásra alkalmas vakcinák, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata után kerülhetnek az oltópontokra.

A napokban elkezdik oltani a pedagógusokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat is, Müller szerint a regisztráltakat sms-ben értesítik erről. Müller szerint a kisebb településekre kihelyezett oltóbuszoknak nagyon nagy sikere van, azokat „örömmel fogadja a lakosság”.

Ugyanakkor a tisztifőorvos szerint fontos, hogy a buszoknál ne alakuljon ki torlódás, ezért időpontra kell érkezni és ne álljanak sorba azok, akik nem regisztráltak az oltásra.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a szociális otthonok lakóinak és dolgozóinak már több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást, ezért elemzést végeztek a második és a harmadik hullám felszálló szakaszára nézve: összehasonlították az elmúlt év 47-49. hetét az idei év 9-11. hetével.

„Éppen az oltási kampánynak megfelelően, összehasonlítva ezt a két időszakot, azt állapítottuk meg,

márciusban 96 százalékkal kevesebb új koronavírus-fertőzést regisztráltak a gondozottak körében és 92 százalékkal kevesebbet a dolgozók körében”

– mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy mindeközben az ország területén a két időszakot összehasonlítva 38 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

Arra az újságírói kérdésre, hogy várhatóan mikor végeznek a 60 és 70 év közöttiek oltásával Müller Cecília elmondta, az eddig regisztrált 1,5 millió 65 év felettieknek a 78%-át beoltották, a kör viszont a tisztifőorvos szerint mindig bővül, az idősek is „kedvet kapnak az oltáshoz”.

Az intenzív osztályok tehermentesítésével kapcsolatban Müller azt mondta, nagyon magas a kórházban fekvők és lélegeztetőgépen fekvők száma, ezért „mindenkinek mindent meg kell tennie, hogy ezeken a súlyos állapotba került betegeken segítsen”.

Mit kell tennünk ebben a helyzetben? – inkább így kéne feltenni a kérdést, javasolta Müller Cecília, aki szerint az életek megmentéséhez fontos az egyéni felelősség, ezért mindenkit arra kért, hogy maradéktalanul tartsa be az óvintézkedéseket, és amint lehetőség adódik vegye fel az oltást.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek