Kiderült: Azért beszél összevissza a Fidesz-vezérkar, mert egyre nő a belső feszültség járványkezelési kérdésekben

Nem mindenben értenek egyet.

Pintér Sándor belügyminiszter a virológusok és a Magyar Orvosi Kamara tanácsait követve már két hete szigorúbb járványügyi intézkedéseket sürgetett Orbán Viktornál, de a miniszterelnök úgy döntött, nincs szükség ilyenekre — értesült a Népszava több forrásból.

A belügyminiszter a lap információi szerint már a március 15-i hosszú hétvégére is korlátozásokat szeretett volna bevezetni, de

a miniszterelnök leszavazta az ötletet.

A kabineten belüli, korlátozásokkal és járványkezeléssel kapcsolatos feszültségekre több dolog is utalt az elmúlt napokban. A lap megemlíti, hogy a szerdai kormányülésen nem született döntés a járványügyi intézkedések módosításáról, amint az a csütörtöki kormányinfóból kiderült.

Akkor Gulyás Gergely még arról beszélt, hogy pénteken dönt az operatív törzs az esetleges változtatásokról (például arról, hogy bevezessenek-e négyzetméter alapú létszámstopot az üzletekben).

A pénteki miniszterelnöki rádióinterjúban Orbán reggel még tényként állította, hogy az operatív törzs péntek délután arról dönt, hogy átalakítják a boltok működési rendjét.

„Az irányokat kijelöltük, átállunk a négyzetméter alapú nyitvatartásra”

— mondta. Péntek délután viszont Gulyás Gergely soron kívüli sajtótájékoztatóban közölte:

semmi nem változik, legkorábban akkor kezdődhet a fokozatos nyitás, ha 2,5 millió embert már beoltottak, erre pedig április közepe előtt aligha van esély.

Amikor átlépjük a 2,5 milliós határt, a következő változtatások lépnek hatályba:

  • a kijárási tilalom este 10 órára módosul és hajnali 5-ig fog tartani
  • az üzletek hajnali 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva
  • valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben és a boltokban biztosítani kell, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat
  • a szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtt hatályban volt szabályokra térnek vissza
  • az iskolák április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint. Ekkor az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok is visszatérnek a rendes oktatásra
  • április 1-től megkezdődik a tanárok oltása, és azt remélik, hogy egy bő hét alatt minden tanárt beoltanak.

 

Valódi Hírek