MOST ÉRKEZETT: Gulyás Gergely bemondta, mikor nyitnak újra az oktatási intézmények

A mostani számítások szerint legkorábban április 12-én vagy 19-én.

„A helyzet komoly, de az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a megnövekedett betegszámhoz szükséges kapacitásokat” – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás szerint még 1 678 szabad lélegeztetési ágy és 10 441 lélegeztetés nélküli szabad ágy áll még rendelkezésre, ezt szükség esetén tovább tudják bővíteni. A személyi feltételek tekintetében pedig most már bárkit, háziorvost, rezdienst és szakorvost is be tudnak hívni, ezért a miniszter szerint a jelenleginél magasabb számok esetén is biztosítani tudják az egészségügyi ellátást.

650 ezer nyugdíjas még nem regisztrált az oltásra, ezért őket Müller Cecília országos tisztifőorvos újabb levelet fog írni, amelyben az oltásra bíztatja őket – közölte Gulyás.

Az európai uniós vakcinaszállítmányok Gulyás szerint „rendkívül lassan” érkeznek, de áprilisban „minden eddiginél több oltás” fog érkezni az országba köszönhetően az orosz és kínai szállítmányoknak.

„A kormány a tegnapi ülésen arról döntött, hogy ha a 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák. Ez a döntés vonatkozik a középiskolákra és óvodákra is. A mostani számítások szerint ez azt jelenti, hogy legkorábban április 12-én vagy 19-én tudunk nyitni”

– jelentette be Gulyás Gergely.

Az iskolák újranyitása előtt be fogják oltani a tanárokat és óvónőket, ezért őket arra kérik, hogy regisztráljanak az oltásra.

„Azt szeretnénk, hogy minden tanárt, óvónőt és bölcsődei dolgozót a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben tudnánk beoltani. Erre még azt megelőzően sor fog kerülni, hogy az iskolákat újranyitnánk”

– tette hozzá Gulyás, kiemelve, hogy az oltás önkéntes alapon fog működni, vagyis azokat oltják be, akik regisztráltak.

A Kereskedelmi Iparkamara szigorításra vonatkozó javaslataival kapcsolatban Gulyás azt mondta, a kormány arra kérte az Operatív törzset, hogy vizsgálja meg a többek között az üzlethelyiségekre létszámstopjára vonatkozó javaslatok életszerűségét és bevezethetőségét.

„Nem vitás, hogy jobb lenne egy ilyen szabályozás, ugyanakkor a Húsvét előtti időszakban a vásárlók növekvő száma miatt nem tudjuk, hogy ez milyen hosszú sorokat eredményezne a boltok előtt”

– vélekedett Gulyás.

Szerinte a számok „nagyon aggasztóak”, ugyanakkor az elhunytak száma többségében az idősebb korosztályból kerül ki, ezért, ha őket beoltják, utána „radikálisan” csökkennek a számok.

A kancelláriaminiszter beszélt arról is, hogy az újranyitási tervet a kormány már a jövő héten elfogadhatja, és az átoltottság mértékétől kezdik el bevezetni.

„Alapvetően a számok azt mutatják, hogy változtatni nem tudunk” – mondta.

A nemrég engedélyezett két új keleti vakcinára vonatkozóan Gulyás arról beszélt, hogy ha nem lennének Magyarországon keleti oltások, akkor a helyzet „összehasonlíthatatlanul” rosszabb lenne. Állítása szerint ugyanis a beoltottak több mint fele keleti vakcinát kapott.

Az érettségi vizsgákat Gulyás közlése szerint úgy tervezik, hogy májusban írásbeli, júniusban pedig szóbeli vzsiga lesz, ezt viszont a járványhelyzettől függően még felül fogják vizsgálni.

Valódi Hírek