Szombathely: Pillanatok alatt kerülnek lélegeztetőgépre a fiatalok (+videó)

De a kormány szerint még mindig nincs szükség új oltópontokra.

Nincsenek adatok a szombathelyi járványhelyzetről, de a háziorvosok tapasztalatai alapján elmondható, hogy nagyon túlterhelt a rendszer — mondta el Nemény András, Szombathely polgármestere pénteken tartott online sajtótájékoztatóján.

A helyi járványadatokat eddig Harangozó Bertalan kormánymegbízottól kapta, de az önkormányzat által 2,8 millió forintból kialakított oltópontok körüli botrány miatt két hete nem tud vele beszélni, így a pontos aktuális adatokat sem tudja.

Orvosi beszámolók alapján azonban elmondta, hogy rendkívül túlterhelt a rendszer, egyre több fiatal kerül be a kórházba, és akár

pillanatok alatt fordul rosszra az állapotuk, kerülnek lélegeztetőgépre.

Ráadásul egy-egy orvosra vagy ápolóra egyre több beteg jut, a mentők folyamatosan hozzák a fertőzötteket — számolt be.

Az oltópontokat azonban jogszerűen meg tudják nyitni, mivel a törvény szerint ha a kormányhivatal 15 napon belül nem jelez vissza, az beleegyezésnek minősül, ez az idő pedig már letelt.

A városvezetés felajánlotta a kialakított önkormányzati oltópontokat a kórháznak, ez

három oltóhelyen 14 oltópontot és 130 önkormányzati dolgozót jelent.

A kórháztól azt a tájékoztatást kapta, hogy a tüdőszűrő épületében nem új oltópontot alakítanak ki, hanem a kórházból helyeznek át oda oltópontokat, mert a kórház így is túlterhelt.

A polgármester elmondása szerint két hete nem tud beszélni telefonon a kormánymegbízottal, de csütörtökön kapott tőle egy levelet, amiben Harangozó Bertalan azt írja:

jelenleg nem indokolt új szombathelyi oltópontok megnyitása, de ha mégis szükség lesz rájuk, akkor erről értesti a polgármestert.

A videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek