Ledöbbent a szakszervezet: 850 adag vakcinát szánt 36 ezer vasutas dolgozónak a kormány

A Vasutasok Szakszervezete közben már 1800 Covid fertőzöttről tud.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán jelentette be, hogy hatodik körben a héten elkezdik oltani az azoknál a vállalatoknál dolgozókat, ahol olyan tevékenység zajlik, ami nélkülözhetetlen a magyar lakosság számára. Így többek között a BKV mellett, a MÁV és GYSEV kritikus infrastruktúrába tartozó dolgozók is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást.

A Vasutasok Szakszervezete azonban péntek reggel azt közölte, hogy értesüléseik szerint

mindössze 850 adag koronavírus elleni vakcinát szánt a kormány a csaknem 36 ezer vasutas dolgozó soron kívüli beoltására.

A VSZ ezzel kapcsolatos közleményében azt írja, „végtelenül felháborítja” őket az eljárás.

„A szakszervezet elvárja, hogy minden regisztrált vasutast oltsanak be, első körben azt a több ezer dolgozót, aki részt vesz a vasúti forgalom fenntartásában, illetve azokat, akik a munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az utasokkal, s nagyobb létszámban egymással is” – írják.

Hozzátéve, a megbetegedett vasutasok száma mindeközben meredeken emelkedik,

a VSZ már 1800 Covid fertőzöttről tud.

A Vasutasok Szakszervezetét megdöbbentette, mennyire kevés oltóanyagot szán a kormány a vasutasok fertőzés elleni védelmére – olvasható a közleményben.

„Ki fogja eldönteni, hogy a 850 adag védőoltást ki kapja meg a mintegy 36 ezer vasutas közül? Kinek a lelkén szárad majd, ha továbbra is meredeken emelkedik a Covid fertőzöttek száma, de ezúttal azokból kerülnek majd ki a betegek, akiknek nem jut védőoltás” – háborog Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke végtelenül méltatlannak tartja az eljárást és felelőtlenül kevésnek azt az oltóanyag mennyiséget, amit a vasúti ágazat teljes létszámára szánt a kormány, miközben azt hirdeti, hogy „beoltjuk a vasutasokat”.

Összesen 850 vakcinával a mintegy 36 ezer embert. Ez szánalmas – jegyzi meg az elnök.

A Vasutasok Szakszervezete elvárja: biztosítson a kormány megfelelő mennyiségű vakcinát az ágazatban dolgozók számára, hogy minden regisztrált vasutas időben megkaphassa a védelmet.

Az elnököt felháborítja az is, hogy még erről a 850 vakcináról sem tudni, ki, mikor, hol fogja beadni a szerencsés kiválasztottaknak. A VSZ gyors és pontos információt, de mindenekelőtt kellő mennyiségű oltóanyagot követel az ágazatban dolgozók számára.

Az elnök megjegyzi: ha a fertőzés az elmúlt hetekben tapasztalt ütemben terjed – egyik napról a másikra százak esnek ki a szolgálatból –, gondok lehetnek a szolgáltatás biztosításával is – zárul a VSZ közleménye.

(Kiemelt kép: Völgyi Attila/Napi)

Valódi Hírek