Szabad kezet kapott Kásler Miklós: Bárkinek szinte bármire támogatást adhat a Nemzeti Kulturális Alapból

Varga Mihály pénzügyminiszter ezt a partszélről figyelheti.

Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) teljes költségvetési maradványának teljes összege felhasználható „a veszélyhelyzetből eredő, a kulturális ágazatot érintő hátrányos következmények enyhítése érdekében kulturális támogatási célokra”.

Az engedélyezéshez pedig nem szükséges az államháztartásért felelős miniszter, azaz Varga Mihály pénzügyminiszter hozzájárulása.

Ezután hozzáteszik, a döntéshozatali rendtől eltérően a kormány egyedi döntésekkel határozhatja meg a támogatási célokat és kedvezményezetteket, és habár az üléseken Varga is jelen lesz,

a döntések végrehajtása kizárólag Kásler Miklós miniszter hatásköre.

A rendelet szerint Kásler egy ideiglenes szakmai kollégiumot is létre hoz, és javaslatukra ő dönt az NKA költségvetési maradványának pályázati kiírással vagy szerződéssel lekötött részének felhasználásáról.

A kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve eltér a törvényi előírásoktól: az Alapból támogatják a kulturális örökségvédelem alá nem eső, de kulturális célú építési beruházásokat.

Emellett működési támogatást már nem csak az ágazati minisztérium irányítása, valamint felügyelete alá tartozó állami fenntartású intézményeknek nyújthatnak,

hanem a fenntartótól és működési formától függetlenül bármelyik kulturális szervezet részére, a 10%-os limitet meghaladóan is.

A május 23-ig érvényes rendeletből ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy kit vagy milyen szervezeteket támogatnak az Alapból a rendkívüli eljárással.

(Magyar Közlöny/hvg nyomán)

Valódi Hírek