Orbánék úgy akarják április közepén újranyitni az iskolákat, hogy a tanárok csak májusban lesznek védettek a vírus ellen

Ha ma kezdenék oltani a tanárokat, akkor is csak május közepén érnék el a teljes védettséget.

Beszámoltunk róla, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a tegnapi kormányülésen döntés született arról, ha a 2,5 milliót eléri az oltottak száma Magyarországon, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák.

„Azaz a mostani számítások szerint ez azt jelenti, hogy legkorábban április 12-én vagy 19-én tudunk nyitni”

– mondta a Kancelláriaminiszter.

Gulyás bejelentette azt is, hogy még az újranyitás előtt, azaz a következő három hétben „a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben” szeretnék beoltani a regisztrált pedagógusokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat is.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor többek között Müller Cecília országos tisztifőorvos is számos alkalommal hangsúlyozta, illetve az Operatív törzs honlapján közétett tájékoztatóban is az olvasható, hogy a két lépcsős vakcinával a védettség csak a 2. vakcinációt követő 1-2 héten belül alakul ki.

Azaz: ha valakit ma, március 25-én oltanak be a COVID-vakcina első dózisával, majd 28 nappal később, április 22-én megkapja a második oltását is, a teljes védettség csak május közepére-végére alakulna ki.

A védettség kialakulását ugyanakkor utólagosan antitest vizsgálatával lehet ellenőrizni. Az oktatási intézményekben azonban nincs kötelező tesztelés a belépés előtt, így azt az egyének csak a saját költségükre a legtöbb helyen többezer forintért tehetik meg.

Kérdéses tehát, hogy ilyen körülmények között milyen értelme lehet az intézmények újranyitásának április 14-én vagy 19-én, ha a tanárok többsége még nem lesz védett a koronavírus ellen, miközben a diákok – sok esetben tünetmentesen – szállíthatják a fertőzést a családtagjaik és a pedagógusok között.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/03/24/mar-hatvan-tanar-halt-bele-a-virusba-mert-orbannak-fontosabb-a-focistak-es-az-ugyeszek-beoltasa

Valódi Hírek