Müller Cecília: Ma délután indul a felület, ahol ellenőrizni lehet a sikeres oltási regisztrációt (+videó)

A pedagógusok oltási programján pedig jelenleg is dolgoznak.

„Heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal szemben. A járványügyi adatok szárnyalnak továbbra is hazánkban és Európa-szerte, mindenki a harmadik hullám rendkívül intenzív, felszálló szakaszában van” – kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját.

A legfrissebb járványügyi adatokkal kapcsolatban a tisztifőorvos arról beszélt, hogy jelenleg az a brit vírusvariáns terjed szinte 100 százalékban az országban, amely sokkal fertőzőképesebb, így egy fertőzött személy most már négy másikat tud megfertőzni abban az esetben, ha maszkviselés nélkül negyedóránál több ideig tartózkodnak egy légtérben.

„Úgy mondjuk ezt, hogy nagyon ragályos ez a betegség, az angol mutáns tette főként azzá” – jelentette ki Müller, aki szerint ez a vírusvariáns nemcsak fertőzőbb, hanem súlyosabb tüneteket is produkál a betegeknél.

Elkezdték kidolgozni a pedagógusok oltásának részletes tervét is, ez jelenleg zajlik

– közölte Müller. A tisztifőorvos ezért regisztrációra biztatta a pedagógusokat, akik közül az idősebb korosztályba tartozók, illetve a krónikus betegek közül kapták meg többen az oltást.

A lakosság átoltottsága az elmúlt napon elérte a 17 százalékot, összesen 1 747 519 főt oltottak be, ebből 524 604-en már a második oltását is megkapták. A 65 év felettiek 69 százaléka kapta meg az oltást.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy 6 főnél mutatták ki az afrikai vírusmutánst, és mivel szeretnék aktívan követni a vírus változását, kijelöltek hét laboratóriumot az esetleges új variánsok azonosítására.

„Szeretném bejelenteni, hogy ma délután elindítjuk azt az internetes felületet, ahol azok, akik már regisztráltak oltásra, de még nincsenek beoltva, lekérdezhetik, hogy a regisztrációjuk milyen státuszban van”

– közölte Müller, hozzátéve, az oldalon meg kell adni a tajszámot és a születési dátumot, és amennyiben egy „igen” jelenik meg az oldalon, a regisztráció érvényes.

Ha az adatok küldése után „nem” jelenik meg a felületen, a regisztráció még nem érkezett meg az NNK-hoz, ám Müller szerint „ekkor sem kell megijedni”, az adatok feldolgozása ugyanis több napot vesz igénybe.

Ugyanakkor, ha már több hét telt el a regisztráció óta, és mégis nemleges üzenet jelenik meg a felületen, akkor valószínűleg hibásan rögzíthette az adatait. Ebben az esetben az [email protected] e-mail címen kell pontosítani az adatokat

– tájékoztatott a tisztifőorvos.

Frissítés: Az online felületet ide kattintva tudja elérni.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Valódi Hírek