Itt van az OGYÉI tájékoztatója: Ezekre a tünetekre kell figyelni az AstraZeneca oltása után

Azt kérik, aki bármilyen mellékhatást tapasztal az oltás után, az jelezze.

Orvosoknak szóló tájékoztatót adott ki az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettel egyetértésben orvosoknak a vérrögképződésról szóló hírek miatt – írja a 444.hu

A tájékoztatóban azt írják,

az alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között.

Az oltottakat ezért a háziorvosoknak figyelmeztetni kell arra, hogy azonnal forduljanak orvoshoz,

  • ha nehézlégzést,
  • mellkasi fájdalmat,
  • lábduzzanatot,
  • vagy tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést, ha az nem az oltás helyén alakul ki.

Az AstraZeneca oltása után ugyanis nagyon ritkán trombosis és trombocytopenia kombinációját figyelték meg – bizonyos esetekben vérzés kíséretében, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelniük kell a tromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleit és tüneteit.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt csütörtökön jelentette be, hogy biztonságosnak ítélte az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltását. Az elmúlt hetekben ugyanis több európai országban, így többek között Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Norvégiában, Dániában és Írországban is felfüggesztették az oltást a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinájával.

Az oltás beadása után ugyanis több esetben vérrögképződést jelentettek, amelyek között nagyon ritkán előfordultak súlyosabb esetek is. Az EMA vizsgálatai szerint ugyanakkor a vakcina nem növeli sem a trombóembóliás esetek, sem a vérrögképződés kockázatát.