Megüzente a MOK elnöke Orbánnak, mit kellene azonnal tenni a bénázás helyett

Nem véletlenül kongatják a vészharangot.

Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni — mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke kedden az InfoRádiónak.

Kincses azzal a hétfői közleménnyel kapcsolatban nyilatkozott, amelyben a MOK további szigorításokra kéri a kormányt, és amelyre kedden érkezett meg az EMMI cinikus válasza.

A MOK elnöke szerint az oltás fogja lehetővé tenni a május-júniusi nyitást, ezzel együtt semmi nem garantálja, hogy aki a jövő héten megkapná a vakcinát,

az ezen a héten nem kerül kórházba.

Hozzátette — amit a közleményben is kiemelnek –, hogy most mindenkinek egyéni felelőssége is a védekezés. Azon az állásponton van, hogy

„inkább legyen egy rövid, de nagyon szigorú zárás, mint elhúzódóan egy félig zárt és félig eredményes világ”.

„Élelmiszerbolton, patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. Drogéria minek? Az alapvető tisztálkodási, higiéniás felszerelések mind kaphatók az élelmiszerboltokban is. És az emberek szervezzék észszerűen a vásárlásukat, ne legyen az, hogy ma berohanok egy vajért, holnap egy kiló kenyérért, hanem heti bevásárlásokat szervezzenek, minimalizálják a boltban való tartózkodást!”

— fogalmazott, hozzátéve: muszáj elkerülni a csoportosulást, még a tömegközlekedést is, és lehetőség szerint a húsvéti utazgatást is mellőzzük idén.

„A számok sajnos minket igazolnak – két nap alatt meghalnak annyian, mint a tavaly tavaszi hullámban összesen –, a helyzet súlyossága változtat a közgondolkodáson és az intézkedéseken is. Mi Facebook-lájkokat nem gyűjtünk.”

— mondta. Úgy véli, az elmúlt 50 év legsúlyosabb járványhelyzetét éljük, de

két hét durva szigor elég lenne,

hogy visszaszorítsuk a vírust.

 

Valódi Hírek