Kiderült: Akkora botrányt kavart a kormány terve, hogy arra még ők sem számítottak

Gyorsan meggondolták magukat.

Balatonvilágos önkormányzata hétfőn az Alkotmánybírósághoz fordult egy 92 lakásos, hétszintes társasház építési tervének visszavonását kérve. Az indítványban arról írtak, hogy a tervezett ingatlan tájidegen, valamint az építési engedélyben nem biztosítják az önkormányzatnak az elővásárlási jogot az épület melletti tóparti sávra, pedig azt a 2018-as területrendezési törvény is szorgalmazza.

A tervezett balatonvilágosi épületszörny grafikája

Még mielőtt az ítélőszék foglalkozhatott volna a kérdéssel, a Magyar Közlönyben aznap este megjelent a rendelet: törlik a projektet, azaz mégsem fog megépülni az épületmonstrum. A 2308 négyzetméternyi alapterületű ingatlanra a kormány javaslatára adott ki engedélyt március 4-én a Somogy megyei kormányhivatal.

Érdekesség, hogy

az építési engedélyt elnyert cég tulajdonosai között Sárhegyi Zoltán ügyvéd is szerepel, aki a Nemzeti Választási Bizottság fideszes delegáltja.

2020 augusztusában kifejezetten erre a telekre szabott meg részletszabályokat.

A rendeletben az is szerepelt, hogy parti sétány, valamint közhasználatú strand nem alakítható ki a területen

— bár azt is leírták, hogy utóbbi szabályokat nem kell alkalmazni abban az esetben, ha az ütközik a helyi és országos szabályokkal.

A szállodaépítés sokaknál kiverte a biztosítékot. Még a térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály is azért kardoskodott, hogy ne épülhessen meg a szálloda.

Azt írta, mindent el fog követni annak érdekében, hogy ne épüljön meg a szálloda.

Nem fog.

(hvg.hu nyomán)

 

Valódi Hírek