Szlávik János úgy tudja, hogy egy magyar vírusmutáns is kialakulhat

Mert a koronavírus folyamatosan változik és próbál kiszabadulni védőoltás fogságából.

Az sem kizárt, hogy egy magyar vírusmutáns is kialakul – mondta a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Dr. Szlávik János szerint ez azért következhet be, mert a koronavírus folyamatosan változik és próbál kiszabadulni védőoltás fogságából, ezért elmondása szerint szükség lehet újabb védőoltásokra is, amelyen már dolgoznak a vakcinafejlesztők.

A szakember az Index tudósítása szerint beszélt arról is, hogy habár a járvány elején még úgy gondolták, a terhességet nem befolyásolja a koronavírus-fertőzés,

kiderült, hogy súlyosabb tüdőgyulladást tud okozni, mint a hasonló korú, nem terhes nőknél, ezért azt javasolja, hogy a terhes nők is vegyék fel a védőoltást.

Ezzel kapcsolatban szombaton derült ki, hogy a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján legalább 20 várandós nő kap oxigént, és legalább négyen vannak lélegeztetőgépen, két császármetészést pedig már biztosan elvégeztek.

Szlávikhoz hasonlóan ezért Falus Ferenc volt tisztifőorvos is azt javasolta, nagyon fontos lenne a kismamák védelme és beoltása is.

Szlávik emellett elmondta azt is, a dél-afrikai és a brazil mutánsokat tartja a legveszélyesebbnek, előbbit már korábban azonosították Magyarországon, utóbbi viszont egyelőre hivatalosan nem jelent meg itthon.

Ezek a vírusmutánsok azért számítanak veszélyesebbnek, mert kevésbé hatékonyak velük szemben az antitestek, így a vakcinák hatékonysága is csökkenhet, terjedésük viszont a brit vírusvariánshoz hasonlóan gyors és ragályos.

(Index nyomán)

Valódi Hírek