Saját alapszabályát sérthette meg a Fidesz azzal, hogy kilépett a Néppártból

Nem kizárt, hogy alapszabály-módosításra is szükség lehet a pártban.

A Fidesz alapszabálya azt írja elő, hogy a párt tagja az Európai Néppártnak (EPP), ezt módosító semmilyen pártdöntés egyelőre nem ismert – írja a Népszava.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Novák Katalin, családügyi miniszter, a Fidesz külkapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön egy rövid Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy a Fidesz az Európai Néppárt parlamenti frakciója után magából a Néppártból is kilép.

Novák bejelentése azonban nem utalt arra, hogy erről testületi döntés született volna.

A Népszava ezért a Fidesz sajtóosztályának, Novák Katalinnak, valamint a párt több politikusának is elküldte kérdéseit azzal kapcsolatban, hogy milyen felhatalmazás alapján, melyik testületben hoztak döntést a kilépésről, válasz azonban egyik részről sem érkezett.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség alapszabálya (4. paragrafus) viszont kimondja, hogy

„a Szövetség tagja az Európai Néppártnak és társszervezeteinek”.

A dokumentum emellett tartalmazza azt is, hogy a pártban nagyobb horderejű döntéseket az Országos Választmány, az Országos Elnökség, a pártelnök és a Kongresszus hozhat.

Azaz vagy a választmánynak, vagy a kongresszusnak, esetleg az elnökségnek kellett volna határoznia Néppártból való kilépésről is, ezt Orbán Viktor pártelnök döntése sem írhatja felül.

Így a Népszava szerint ahhoz, hogy a kilépés valóban érvénybe lépjen akár alapszabály-módosításra is szükség lehet.

Lövétei István alkotmányjogász a lapnak ezzel kapcsolatban elmondta, az önkéntes kilépéséről/felfüggesztéséről szóló döntést a párt valamely döntéshozó testületének formálisan is határozatot kellett volna elfogadnia. Arról egy személyben nem dönthetett a pártelnök Orbán.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek