Oltási igazolvány: Itt az uniós tervezet, amivel a kínai és orosz vakcinákkal beoltott magyarok szívhatják meg a legjobban

Ez most már egyre biztosabbnak tűnik.

Az Európai Bizottság szerdán nyújtotta be a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására vonatkozó javaslatát az Európai Parlamentben. A Digitális Zöld Igazolás célja, hogy megkönnyítse az uniós polgárok utazását az EU területén, és lehetővé tegye a tagállamoknak, hogy enyhíthessenek a beutazási korlátozásokon.

Az Eurológus által nyilvánosságra hozott részletek szerint az uniós államoknak csak azokat kell azonos elbánásban részesítenie, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak be. (Így a Pfizer, az AstraZeneca, a Johnson&Johnson vagy a Moderna oltóanyagával)

Arról viszont, hogy milyen pluszfeltételekkel engedélyezik azok belépését, akik a kínai Sinopharm vagy a Szputnyik V oltást kapták minden tagállam saját maga dönthet.

Azaz: így előfordulhat, hogy miközben egy ország karanténkötelezettség nélkül engedi be azokat, akiket Pfizerrel vagy Modernával oltottak be, azokra, akik a Szputnyik V vagy a Sinopharm vakcináját kapták más beutazási szabályok vonatkoznak majd.

A helyzetet az oldhatja meg, ha Kína és Oroszország is kérvényezi az EMA-nál az oltóanyaga engedélyezését, ez az utóbbi esetében már meg is történt.

A közös vakcinaigazolás bevezetéséhez ugyanakkor az kell, hogy az uniós kormányok, illetve az Európai Parlament elfogadják a Bizottság tervezetét. Ez viszont a jelenlegi viszonyok között nem lesz egyszerű.

Az európai kormányok ugyanis eltérő véleménnyel vannak arról, hogy szükség van-e az igazolás bevezetésére, illetve arról is, hogy azt milyen feltételekkel kellene használni – írja az Eurológus.

Magyarországon ugyanis jelenleg is zajlik az oltás az EMA által nem engedélyezett kínai és orosz vakcinákkal, illetve a legutóbbi rendeletmódosítás szerint a magyar vakcinaigazolványban nem fog szerepelni, hogy a tulajdonos melyik védőoltást kapta.

A Bizottság javaslata szerint viszont az uniós vakcinaigazolás olyan adatokat fog tartalmazni, mint az, hogy

  • beoltottak-e valakit koronavírus ellen
  • ha nem, akkor a PCR-teszt-eredményt
  • vagy egy hivatalos igazolást a betegségen átesetteknél.

Az igazolást papíralapon és digitális formában is el lehet majd érni, és mindkét esetben egy QR-kódot tartalmaz majd, amit a határátlépéskor kell felmutatni. A dokumentum ingyenes lesz, az uniós állampolgárok és családtagjaik, illetve az EU területén érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országos állampolgárok kaphatják meg.

Az uniós kormányfők közül Klaus Iohannis román elnök például azt kifogásolta az igazolással kapcsolatban, hogy az komoly hátrányba hozhatja azokat, akik még nem kapták meg az oltást, vagy nem hajlandóak beadatni azt.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel német kancellár pedig arról beszélt, hogy csak akkor lehet egy ilyen megoldást megvalósítani, ha már az európai lakosság jelentős részét beoltották.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke a tervezetet bemutató sajtótájékoztatóján elmondta: április és június között az AstraZeneca 70 millió, Moderna 35 millió, a Pfizer 200 millió, a Johnson&Johnson pedig 55 millió adag oltást fog szállítani (utóbbi előnye, hogy csak egyszer kell beadni), és ha minden jól halad az AstraZeneca oltásaival márciusban, akkor a hónap végéig összesen 100 millió oltást adnak be az EU-ban.

(Eurológus nyomán)

Valódi Hírek