Kiderült: Orbán megint félrebeszélt, nem Brüsszel rendeli meg, szállítja le és osztja szét a vakcinákat

Valójában éppen ők felelnek ezekért.

Beszámoltunk róla, hogy Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője kedden az azonnali kérdések órájában a magyar oltási kampányról kérdezte Orbán Viktort a Parlamentben.

Arató szerint ugyanis az Európai Unióban csak Magyarországon fordulhat elő az, hogy súlyos krónikus betegséggel élő idősek még nem kaphattak vakcinát, miközben az olimpikonok és focisták oltása jól halad.

“Miért nem érdemlik meg a magyar emberek azt, hogy tudják, mikor számíthatnak oltásra? Miért nem érdemlik meg azt, hogy oltási terv alapján rendszeresen és kiszámíthatóan folyjon az oltás ebben az országban” – kérdezte a DK-s képviselő.

„Brüsszel rendeli meg, szállítja le, osztja szét, és nem azért halad lassabban az oltás, mert ne lenne megszervezve, hanem mert nincs elég vakcina. Nem szabad nyilvánosságra hozni a szerződéseket, amelyeket az EU kötött a gyógyszergyárakkal, mert kiderülne, hogy rossz szerződéseket kötöttek, ezért nincs elég oltóanyag”

– válaszolta Orbán, aki hozzátette azt is, “nem engem vagy a magyar kormányt kellene támadni, hanem a brüsszeli barátait”.

Orbán állításaival azonban az Euronews cikke szerint szöges ellentétben áll a valóság. Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztató anyagaiban ugyanis a következő olvasható:

“A tárgyalási folyamat során a tagállamok közlik a Bizottsággal, hogy egy bizonyos oltóanyagból mennyit kívánnak rendelni.

Ezt követően azonban ők felelnek azért, hogy miután az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak és rendelkezésre állnak, be is szerezzék azokat.

Az egyes országokba irányuló szállításra vonatkozó szerződéseket a Bizottság nem ír alá. Az előzetes beszerzési megállapodások lehetővé teszik a Bizottság számára, hogy bizonyos számú oltóanyag-adagot lekössön.

Ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére, és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal.”

A dokumentumban emellett leszögezik azt is, hogy “a tagállamok az oltóanyag-beszállítóktól közvetlenül rendelnek, jelezve többek között az oltóanyagok szállításának időzítését és helyét, valamint a logisztikai szempontokat“.

Az EU oltóanyag stratégiájáról 2020. júniusában tárgyaltak az uniós vezetők, és azt valamennyien, köztük Orbán Viktor is támogatta.

A beszállítókkal folyó tárgyalásokat a Bizottság és a közös tárgyalócsoport folytatja le. Utóbbi tagjait pedig egy olyan egy irányítóbizottság nevezi ki, amelyben az összes uniós tagállam képviselteti magát. Azaz a beszállításokra vonatkozó döntésekben minden tagállam részt vesz, a fejlemények minden tagállam számára ismertek.

Az Orbán által tegnap ismét felhozott „titkosított” vakcinaszerződésekkel kapcsolatban pedig az Európai Bizottság március 11-én adott ki közleményt, amelyben tisztázták: a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges, illetve azt “a globális gyógyszerpiac rendkívül kompetitív jellegével” magyarázták.

(Euronews nyomán)

Valódi Hírek