Müller Cecília: Annyira sok a fertőzött, hogy újabb részlegeket kell megnyitni a kórházakban

Tombol a harmadik hullám.

Némi késéssel ugyan, de megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Gál Kristóf ORFK-szóvivő szabálysértőkkel kapcsolatos tájékoztatója után Müller Cecília a járvány okozta problémákról beszélt.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy nagy sebességgel terjed a járvány harmadik hulláma Magyarországon. Hozzátette, ez a tendencia világszerte megfigyelhető. Az egészségügyre egyre nagyobb teher hárul, és egyre több fertőzött kerül ki a fiatalabb korosztályból.

Müller szerint minden óvintézkedésre szükség van, ahogyan a korlátozások fenntartása is indokolt. Elmondta, hogy minden beérkező oltóanyagot felhasználnak, majd hozzátette, hogy kedden 120.510 Pfizer-vakcina érkezett, amelyeket elsősorban az idős korosztálynak szeretnének beadni.

Arról is beszélt, hogy

új részlegeket kellett megnyitni a kórházakban a koronavírus-fertőzötteknek, hogy el tudják őket látni.

Sokan súlyos tünetekkel érkeznek az intézményekbe, a szennyvízadatok pedig azt mutatják, hogy az elkövetkezendő hetekben az adatok tovább fognak romlani.

Az új vírusmutációk megváltoztatták a járványgörbét, és nem tudni, milyen intenzitású tüneteket okoz a megfertőződőknél a betegség. Az eddigiek alapján

a cukorbetegségben szenvedők esetében súlyos lefolyásra lehet számítani.

Az országos tiszti főorvos arra kért mindenkit, hogy az első adandó alkalommal éljen az oltás lehetőségével. Ha nagyobb mennyiségű oltóanyagok lesznek elérhetők, akkor járóbeteg rendelőkben is kialakítanak majd oltópontokat, addig azonban maradnak a kórházi és háziorvosi helyszínek.

Az AstraZeneca-oltóanyagokkal kapcsolatos aggályokra reflektálva Müller felidézte a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség közleményét, amelyek szerint nagyobb az esély a koronavírus-fertőzés miatti elhalálozásra, mint az oltás miatti komoly mellékhatásokra. Kifejtette, hogy

ezen két szervezet iránymutatásait tekintik mérvadónak Magyarországon az AstraZeneca oltásával kapcsolatban.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek