Dávid Ferenc: A házelnök hatalmaskodó, frusztrált, zaklatott és segítségre szorul

Vélemény.

Ahogy azt a Nyugati Fény is megírta, Kövér László házelnökrekordösszegű, 8,2 millió forintos büntetést szabott ki Tordai Bencére, mert az ülésteremben odament egy mobiltelefonnal Varga Mihály pénzügyminiszterhez, és megkérte:

“küzdjünk együtt azért, hogy a kormány adja vissza azt a közel 10 milliárd forintot, amit a múlt év végén indoklás nélkül elvett a II. és a III. kerületi szakrendelőktől”.

Dr. Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági szakértője ezzel kapcsolatos véleménycikkét változtatás nélkül közöljük.

Sokan, sok helyen megírták már, hogy Tordai Bencét, a Párbeszéd Magyarországért politikusát, 8,2 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta Kövér László. Minden magyarok rettegett házfelügyelője az eddigi legmagasabb összegű bírságot szabta ki a PM parlamenti képviselőjére, ami a frakcióvezető-helyettes négyhavi tiszteletdíjával egyenértékű. A döntés ellen Tordai Bence fellebbezést nyújthat be a Fidesz többségű mentelmi bizottsághoz, majd – elutasítás esetén — a kétharmados Fidesz többségű Országgyűléshez.

De minek tenné, hiszen mindkét fórumon ismételten „elmeszelnék”.

Kövér doktor tehát már március idusán „beindult”, ezért rövid jegyzetemben azt boncolgatom, hogy milyen további szankcionálási lehetősége van a jogvégzett házmesternek.

Iránymutatást az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. számú törvény ad.

A házelnök fegyelmi jogköre szinte korlátlan, a rendreutasításon, szómegvonáson és figyelmeztetésen kívül a képviselőt kivezettetheti, majd határozott időtartamra kitilthatja a plenáris ülés fórumairól. De most beszéljünk csak a pénzbüntetésekről:

• Az Országgyűlés elnöke – mérlegelési jogkörében – akár hat havi tiszteletdíj megvonásáról is rendelkezhetett volna, ami Tordai esetében már nem 8,2, hanem 12,3 millió forint. Lehet, hogy a mindig morcos Laci bá’ a négyhavi büntetést csak gyengéd figyelmeztetésnek szánta?

• Ha az ülést vezető elnök által azonnali hatállyal kitiltott képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, a vele szemben elrendelendő tiszteletdíj-csökkentés összegének a felső határa a kétszeresére emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy a renegát képviselő büntetése a hat havi összeg kétszeresére is nőhet, így például Tordai esetében a jövőben – 12 havi tiszteletdíjjal számolva –

akár 24, 6 milliós büntetés is kiszabható.

• A büntetési tételek irreálisan magasak, miközben fellebbezésnek hazai fórumon nincs is esélye.

Egy nagycsaládos képviselőtől négyhavi jövedelmet megvonni erkölcstelen döntés.

Tordai képviselő nem használt nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget kirívóan sértő vagy megfélemlítő kifejezést, és nem zavarta az ülés vezető elnököt munkája végzésében. Az Országgyűlés tekintélyét, az ülések méltóságát pedig nem az ellenzéki honanyák és honatyák járatják le, hanem a Budai – Kocsis –Kövér trió szókészletét követő és használó Fidesz-képviselők.

Átbogarászva a fent hivatkozott jogi normának a tárgyalási rend fenntartásáról és a fegyelmi jogkör gyakorlatával foglalkozó fejezetét egyértelműen megállapítható, hogy

egy rossz idegrendszerű, hatalmaskodó és az ellenzéket gyűlölő házelnök könnyen visszaélhet a törvény által biztosított eszközökkel.

A törvényen persze lenne mit javítani, de az igazi változás lehetősége nem a normaszövegben, hanem a házelnök személyében keresendő. Kövér László teljességgel alkalmatlan a felelős poszt betöltésére.

A házelnök frusztrált ember, idegesíti a munka, és az ellenzéki parlamenti képviselőket – saját szóhasználatában – ápoltaknak tekinti.

Nehéz szívvel írom le, de véleményem szerint a T. Ház elnöke egy segítségre szoruló zaklatott ember, aki

gondozást és törődést igényel.

Állapota szemmel láthatólag nem javul, közszereplése és tevékenysége veszélyes a társadalomra. Akár sajnálatra méltónak is nevezhetném helyzetét, de az ország harmadik legmagasabb közjogi pozícióját betöltő személyével kapcsolatban csak egy dolog jut eszembe: ezt az embert már tegnap, sőt tegnap előtt el kellett volna zavarni a házelnöki székből, de még az Országgyűlés épületének környékéről is!

 

Valódi Hírek