Már a New York Timesnak is feltűnt, hogy Magyarország milyen sokat fizetett a kínai vakcináért

A világ legdrágább vakcinája a Sinopharm.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön nyilvánosságra hozta az orosz és a kínai vakcinák megvásárlása kapcsán kötött szerződéseket. A dokumentumokból kiderült, hogy a Szputnyik V-vakcinák 17 euróba, azaz átszámítva valamivel több mint 6200 forintba kerülnek.

Ezzel szemben

a kínai oltóanyag két dózisáért 63 eurót, forintálisan több mint 23 ezer forintot kellett fizetni.

Gulyás a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy valamelyik nyugati vakcina sokkal, míg mások csak kevéssel olcsóbbak a Sinopharm-oltásoknál.

A New York Times nevű amerikai médium megírta, hogy Magyarország kétszer annyit fizetett a Sinopharm-vakcinákért, mint amennyiért az Európai Unió a PfizerBioNTech vakcinákat vásárolja. A hírportál szerint

a kínai vakcinák a legdrágábbak a jelenleg elérhető oltóanyagok között.

A híroldal számszerűsítette a Pfizer-BioNTech árát is: egy dózis 15,5 euró, tehát két adag 31 euróba kerül. Az AstraZeneca az eddigiekhez képest fillérekbe kerül: dózisonként 2,15 euróért veszik azokat, így két adag 4 és fél euróba, átszámítva valamivel több mint 1600 forintba kerül.

A Sinopharm-vakcinákról az is kiderült, hogy nem közvetlenül a kormány szerzi be azokat. A kínai oltóanyagokat a Danubia Pharma nevű cég révén szerzi be őket a kabinet.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek