„Az alkotmányos hagyományok megerőszakolása”: Varga Judit megpróbálta megmagyarázni, miért támadták meg a jogállamisági mechanizmust

Mindenre jut ideje.

A jogállamiság fogalma egy önkényes politikai eszköz, amit a baloldal tett bálvánnyá — írta Varga Judit a Magyar Nemzetben szombaton megjelent cikkében.

Írásában az igazságügyi miniszter megmagyarázza, miért támadták meg a jogállamisági mechanizmust az Európai Bíróságon, a határidő lejárta előtt egy nappal, hogy az eljárás minél tovább tartson.

Szerinte tavaly év végén

„Magyarország baloldali össztűz alá került az Európai Unióban, a támadást sikerrel elhárítottuk és megvédtük a magyar érdekeket az uniós költségvetésben.”

Hozzátette, hogy az uniós jogszabály súlyosan sérti a jogbiztonságot, ezért támadták meg Lengyelországgal közösen. Kifejtette, hogy a jogállamiság elmélete azért problémás, mert

nem mindenki ugyanazt érti alatta.

Éppen ezért egy kezdő ügyvéd nagy gondban lenne, ha alkalmaznia kellene. Ez Varga szerint olyan, mintha a BTK csak abból a mondatból állna, hogy „mindenkinek jó embernek kell lennie”.

Éppen ezért Vargának az az álláspontja, hogy a jogállamisági mechanizmus csak az önkényre ad lehetőséget, mivel az

„egy, az adott jogrendszer sajátosságaiból kiinduló, annak lényegi elemeit magába foglaló megfoghatatlan vágy kifejezése.”

Ennek alátámasztására különböző országot jogi hagyományait hozza fel példaként, kiemelve, hogy az angol jogban a jogállamiság lényege a precedensjogon nyugszik, ezt pedig abszurd lenne számon kérni a kontinentális jogrendszerű államokon.

„A különböző jogi hagyományok azonban nem csupán a kontinentális–angolszász különbözőségben jelennek meg; minden állam saját történelmi, társadalmi és jogi fejlődése tükrében értelmezi a jogállamiságot.

Ennek megfelelően, ha a jogi kultúrákhoz szorosan kapcsolódó jogállamiságot a one-size-fits-all (egy méret mindenkinek) egységességet feltételező elvével próbálnánk ráhúzni minden jogrendszerre, akkor az könnyen

a nemzeti alkotmányos hagyományok megerőszakolásához vezethet.”

— fogalmazott Varga cikkben. Hozzátette, hogy a nemzetközi testületek önkényes módon felállított követelményeket kérnek számon olyan jogrendszereken, amelyeket nem ismernek.

„Teszik ezt például ország-jelentések alapján, amelyek tartalmát jórészt politikailag elfogult civil szervezetek állítanak össze.”

Eközben szerinte a vizsgálat alá vont kormány érveit meg sem hallgatják. A jogállamiságot a nemzetközi szervezetek Varga meglátása szerint frázisszerűen pufogtatják, és devalválják annak eredeti eszményét.

„Mindebből kifolyólag a jogállamisági vitákra nem tudunk másként tekinteni, mint egy tudatosan homályban tartott önkényes politikai eszközre, ahol érdemi vita nincs, az ellenfél érveit meg sem hallgatják.”

— vonta le a következtetést cikkében az igazságügyi miniszter.

„Az Európai Unió Bíróságának most történelmi lehetősége van arra, hogy eloszlassa kétségeinket és visszaadja a hitünket, hogy a jogbiztonság, mint a jogállamiság egyik alapfeltétele az uniós szerződésekre és intézményekre is kiterjed.

Mi tudjuk, hogy jó munkához idő kell, ezért a magyar kormány türelemmel várja a Bíróság bölcs döntését. Bon travail – jó munkát!”

— zárta sorait.

(Magyar Nemzet nyomán)

 

Valódi Hírek