RTL: Óriási a túlterheltség a kórházakban, országszerte megteltek az intenzív osztályok (+videó)

Az EMMI szerint zökkenőmentes az ellátás.

Csütörtök óta nincs ellátás a mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán. Szakrendelés ugyan van, de a sürgős eseteket csak a 40 km-re fekvő Győrben tudják ellátni, mert a helyi osztály dolgozóit át kellett irányítani a Covid-osztályokra – derült ki az RTL Híradóból.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezet elnöke a Híradónak elmondta,

a probléma országos, mert túlterhelt a járó- és fekvőbeteg, valamint a sürgősségi ellátás is.

„Az intenzív osztályok megteltek, az osztályok megteltek. Ebben a helyzetben rendkívül kellemetlen, hogy kollégák kikerültek a rendszerből, és így még kevesebben maradtak, akikkel az ellátást meg lehetne szervezni” – mondta Szijjártó.

A kórházak tehermentesítése érdekében péntektől országszerte felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat. A járóbetegellátás működik ugyan, de a szövetség elnöke szerint szerdától itt is változások lesznek.

A szakrendelők egy részénél ugyanis oltópontokat hoznak létre, emiatt várhatóan kevesebb orvos kevesebb ideig tudja ellátni a betegeket.

Pasztélyi Zsolt, a Járóbetegszakellátás Szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt, van olyan rendelő, ahol új időpontokat már nem is kérhetnek a betegek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ugyanakkor a betegek ellátása zökkenőmentes, és a magyar egészségügy kezelni tudja a kialakult helyzetet.

Valódi Hírek