Kiderült: Menekültek ugyan nincsenek, a kormány mégis brutális összegeket vert el „menekültválságra” az elmúlt években

Egekben vannak a kiadások, holott öt éve alig jönnek menekültek Magyarországra.

Hat év alatt összességében több mint 639 milliárd forintot költött el a kormány a „menekültválsággal” kapcsolatos intézkedésekre – írja a Népszava.

Az évenkénti zárszámadási törvények, a központi költségvetés és a Magyar Államkincstár adataiból kiderült,

a kormány 2015-től 2020-ig menekültválságra és a terrorellenes intézkedésekre 639 milliárd forintot számolt el. Ebből 591,4 milliárdot 2016 és 2020 között költött el a kabinet.

A Népszava hozzáteszi, mindezt úgy, hogy a 2015-ös válságot követő öt évben a határzár kiépítése és a vonatkozó jogszabályok szigorítása után már alig érkeztek hozzánk menekültek.

Mint írják, a kormány 2016 óta azért hosszabbítja meg rendre a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, mert erre hivatkozva eltérhetnek a normál közbeszerzési szabályoktól. Azaz a migrációs témájú beszerzéseknél nem kell legalább három gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felhívni, helyette esetenként elég már akár egyetlen ajánlat is.

A jogszabály miatt az Európai Bizottság 2020 decemberében kötelezettségszegési eljárást indított a kabinettel szemben.

A Bizottság tájékoztatása szerint 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban Magyarország összesen 137 millió eurót, azaz kb. 50 milliárd forintot kapott az EU-tól többek közt határvédelemre, illetve egyéb rendkívüli költségekre.

(Népszava nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor)

Valódi Hírek