Müller Cecília úgy hallotta, a kéthetes zárással meg fogják állítani a fertőzési láncot

Profik kezében vagyunk.

„A kéthetes zárással megszakítható a fertőzési lánc, a koronavírus elleni védőoltások beadásának folytatásával pedig a betegségre fogékonyak számát tudjuk csökkenteni; a két intézkedés azt fogja eredményezni, hogy csökken a fertőzöttek száma”

– állította az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Müller Cecília úgy fogalmazott,

heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal.

Főleg az új mutánsok miatt a harmadik hullám rendkívül erőteljesen zajlik, naponta egyre több fertőzöttet regisztrálnak, egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre is.

Felidézte: szombaton meghaladta a hétezret az új fertőzöttek száma, a dinamikus emelkedés pedig azt üzeni a járványügyi szakembereknek, hogy a korábban bevezetett intézkedések már nem elegendőek, újakra van szükség.

Az országos tisztifőorvos szerint

„nem remélte senki, hogy Magyarországot elkerülik a vírusvariánsok”

Tudták, hogy ezeket előbb-utóbb itthon is kimutatják. Nem tudunk mást tenni, mint a fertőzési láncot megszakítani – jelentette ki.

Arra a kérdésre, mit eredményez a kormány által bevezetett szigorú zárás, Müller Cecília kifejtette: átlagosan 5-6 nap a vírus lappangási ideje, a kéthetes zárás alatt megszakítható a fertőzési lánc, hiszen az emberek nem tudják egymásnak a fertőzést átadni.

Eközben “gőzerővel folyik a védőoltások beadása”, és ugyan a védettség kialakulásához kell néhány hét, de a két intézkedés párhuzamosan mindenképpen azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fertőzöttek száma, “de legalábbis nem emelkedik”.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, azt remélik, hogy megtorpan a fertőzöttek száma, beáll a plató, és mivel az oltakozók száma egyre magasabb lesz, a fogékony szervezetek számát is csökkentik.

Ebben reménykedünk, itt tudjuk megfogni a harmadik hullámot

– fogalmazott.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a 1818-as telefonszámon lehet javítani, pontosítani a regisztrációnál megadott adatokat, és kérte is, hogy ezzel éljenek azok, akik korábban téves adatot közöltek.

(MTI)

Valódi Hírek