Lantos Gabriella: Orbánék nem fognak uniós segítséget kérni, oldják meg a kórházak, és főleg hallgassanak róla

Szerinte Orbán két hete inkább két hónap lesz.

Interjút adott a 24.hu-nak Lantos Gabriella, egészségügyi szakértő, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja, aki elmondta, annak ellenére, hogy a jelenlegi korlátozó intézkedések már november 11-e óta folyamatosan érvényben vannak, a járvány már a számok alapján ismételten elszabadult az országban.

Szerinte ezt a szakértőikkel már három héttel ezelőtt jelezték a kormánynak, illetve közzétettek egy keretrendszert is arra vonatkozóan, hogy „ha piros, sárga vagy zöld egy megye a fertőzöttek száma alapján, akkor mit kell lezárni, és mikor mit lehet kinyitni”.

„Ez alapján

ma Magyarország teljes területén nagyon szigorú korlátozásoknak kellene érvényben lenniük. A piros zónás megyékben már nem lehetne kaszinókba járni, plázákban vásárolgatni és egymás nyakába lihegve cipőt próbálgatni. Már három héttel ezelőtt komoly korlátozásokat kellett volna bevezetni ezeken a területeken”

– jelentette ki az egészségügyi szakértő, aki szerint ezt a szabályozást nem most, hanem még az első hullám idején kellett volna megcsinálni, most már viszont semmilyen lépés nem könnyű, mert az emberek bizalmatlanok.

„Magyarországon titkosított és ad hoc járványkezelés zajlik, amit Orbán Viktor reményei és rémálmai vezérelnek.

Most csak annyit lehet tudni, hogy a jelenlegi tendenciák szerint két héten belül elérjük a lélegeztetőgép-kapacitásunk határát, ugyanis körülbelül 800 lélegeztetett beteget lehet még jó minőségben ellátni”

– mondta Lantos.

Szerinte a „helyi viszonyokat elfedő országos adatok” helyett szükség lenne megyénkénti szabályozásra, hogy mindenki tudja az ő megyéjében mi a helyzet, ahogy azt is nyilvánosságra kellene hozni, hogyan állnak a kórházi kapacitások.

Hozzátette, a jó járványkezelés az lett volna, ha a szakértők nyilvánosan elmondják a véleményüket. Ám mivel a kormány nem hallgatott az olyan szakértőkre, mint Röst Gergely matematikus, aki már augusztusban figyelmeztetett arra, hogy nagyon veszélyes járványügyi helyzetre kell felkészülni ősszel, ezért a legtöbben inkább feladták, „és már csak a saját belső webináriumaikon mondják el, hogy mit kellene tenni”.

„Ebben a végletekig centralizált országban egyetlen szuverén, Orbán Viktor dominálja a járványkezelést. Érthető, hogy végül mindenki visszahúzódik, mert nem akarja megütni a bokáját. Ezért nincs bizalom sem. Óriási gond az oltás iránti bizalmatlanság is.

Az Orbán-kormány az elmúlt tizenegy évben azt tanulta meg, hogyan kell 2,5 millió Fidesz-szavazóhoz beszélni. Ahhoz azonban, hogy elérjük a nyájimmunitást, 6-7 millió felnőtt embernek kell beadni az oltást. A Fidesz-kormánynak azonban nincs hitele és mondandója a hiányzó 4-4,5 millió embernek, nem tudja elérni és meggyőzni őket”

– mondta Lantos Gabriella.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nemrég legalább két hétre kórházi készültséget hirdetett, az egészségügyi szakértő azt mondta:

„Amit előrevetített, inkább két hónap lesz. Vagyis megint nem mondja ki, hogy ez bizony még hosszú ideig fog tartani. Csak egy rövid, elviselhető időszakról beszél, ami így inkább előzetes kármentésnek tűnik”.

Lantos arra számít, hogy hamarosan a kórházakban ismét beáll az az állapot, amikor „egy ápolóra két beteg helyett 6-8 jut majd, az intenzív terápiás orvosok a műtő és az intenzív osztályok között rohangálnak, a Covid-osztályokon pedig keveredni fognak a betegek, mert nem lesz elég hely”.

Ám vélekedése szerint a kormány Szlovákiával ellentétben nem fog uniós segítséget kérni.

„Oldják meg a kórházak, ahogy tudják. És főleg hallgassanak róla” – jelentette ki a szakértő.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek