Megszületett az ítélet Sarkozy korrupciós ügyében — Nem járt jól a volt francia elnök

Ezzel véget érhet a politikai pályafutása.

Három év börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt, ebből két év felfüggesztett börtönbüntetés. Bár valószínűleg házi őrizetben fogja tölteni büntetését, a volt elnök ügyvédei fellebbeznek.

A vád korrupció volt: Sarkozy egy bírót próbált megvesztegetni, hogy információt adjon neki egy ellene folyó eljárásról.

Gilbert Azibert jogász akkor a legfelsőbb bíróságnál dolgozott főügyészként, így lehetett hozzáférése azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek Sarkozy-nek kellettek.

Sarkozy ezért cserébe állítólag azt ajánlotta neki, hogy monacói pozícióhoz fogja hozzásegíteni.

A vádakat lehallgatott telefonbeszélgetések alapján emelték, a használatuk jogszerűségéről azonban hosszas vita folyt, melynek során Sarkozy botrányosnak nevezte azt, hogy lehallgatták a telefonját.

„Ha Putyin úr világában lennénk és így viselkednének, de mi az emberi jogok országában vagyunk” – mondta a vádemelés után a BFMTV-nek.

Ezzel nem csak Sarkozy politikai karrierjének van végleg vége, de a francia jobboldal helyzetét is jelentősen megnehezíti.

Bár Sarkozy hivatalosan visszavonult a politikától, a jövőre esedékes választások kapcsán azért a lehetséges jelöltek között rebesgették a nevét. Pártja, a Les Républicains a bíróság döntését politikailag motiváltnak tartja.

Nem ez az egyetlen eljárás azonban a volt elnök ellen: legközelebb pártfinanszírozási csalás miatt kell bíróság elé állnia:

ez esetben az a vád, hogy Sarkozy Líbiából kapott pénzeket a 2007-es választási kampányához.

Franciaországban csupán 2007 óta lehet volt elnököt felelősségre vonni, és azt is csak olyan ügyekben, amelyeket nem hivatali idejében követett el.

A Sarkozy ellen hozott ítélet így történelmi jelentőségű is lehet és a franciaországi politikai berendezkedés újrarendezéséről tanúskodik.

Nem arról van szó azonban, hogy az elnöki poszttal járó hatalom és az autoriter irányítás mértéke csökkenne; a francia elnököt ugyan a nép választja, valójában akár diktátorként is uralkodhat: a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat döntéseket, háborút indíthat, a rendőrségi kontrollal is megkerülheti a lakosság által választott intézményeket.

A jelenlegi elnök, Emmanuel Macron nem reformálta meg ezt a berendezkedést.

Valódi Hírek