„Mi lekapcsoltuk a villanyt” — 17 dolgozó állt fel a Szent Imre Kórház intenzív osztályán az új jogviszony miatt

„Erre nincsenek szavak”.

A budapesti Szent Imre Kórház intenzív osztályán 17 egészségügyi dolgozó nem írta alá az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. A dolgozók bővebb magyarázat nélkül a Facebookon megosztott bejegyzésükben közölték:

„Nincs rosszabb érzés, mint mikor búcsúzni kell. Megköszönni, lezárni, elválni majd elbúcsúzni. Nem lehet mit mondani. Nézel okosan, és csak azt várod, hogy mondjon valaki valamit. Valami szépet. Valami jót. De erre nincsenek szavak”.

💔Nincs rosszabb érzés, mint mikor búcsúzni kell. Megköszönni, lezárni, elválni majd elbúcsúzni. Nem lehet mit mondani….

Posted by Ibolya Vass on Monday, 1 March 2021

Hétfő délelőtt a Fejér megyei Aba Város Önkormányzata közölte, hogy be kellett zárni a helyi szakorvosi rendelőt, miután az intézmény igazgatója nem tudta aláírni az új munkaszerződését.

Így, mivel a vezető jogviszonya március 1-jével nem tudott létrejönni, a szakrendelő vezető nélkül maradt, a működés mától szünetel, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet átutalni.

Az ügy hátterében összeférhetetlenségi problémák állhatnak, a szakrendelő ügyvezető igazgatója ugyanis Aba polgármesterének hozzátartozója.

Ugyanakkor nem Aba az egyetlen, ahol március 1-vel jelentős változás áll be az intézményi működésben: az elmúlt napokban ugyanis a legnagyobb egészségügyi Facebook-csoportban rengetegen jelentették be, hogy befejezték az utolsó műszakjukat, sokan több évtized után döntöttek a pályaelhagyás mellett.

Az új egészségügyi jogviszony értelmében az orvosok a közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át — ehhez azonban új munkaszerződést kell aláírniuk.

Ez habár az orvosok számára magasabb fizetést biztosít az ápolók és mentősök bérén nem változtat, a változás inkább az ezzel járó kötelezettségeket érinti, így például másodállást csak engedéllyel vállalhatnak, hálapénzt nem fogadhatnak el, és bárhova kirendelhetőek.

Valódi Hírek