Bezárnak egy Fejér megyei orvosi szakrendelőt, mert az igazgató nem tudta aláírni az új jogviszonyt

Az aláírást a hét kisebbségi tulajdonos akadályozta meg.

„A törvény szerint március 1-től be kell zárni az abai szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását” – közölte hétfő reggel a Fejér megyei város önkormányzata.

Mint írják: a szakrendelő főállású orvosa, a szakasszisztencia és az adminisztratív, kisegítő feladatokat ellátó dolgozók jogviszonyának rendezése már korábban megtörtént, kizárólag a vezető esetében hiányzik a jogviszony rendezése. Az aláírást ugyanis megakadályozta a hét kisebbségi tulajdonos.

Így, mivel a vezető jogviszonya március 1-jével nem tudott létrejönni, a szakrendelő vezető nélkül maradt, a működés mától szünetel, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet átutalni.

A közlemény szerint a szakrendelőt működtető többségi tulajdonos, az abai önkormányzat februárban kezdeményezte a döntéshozatalt arról, hogy a szakrendelő vezetőjének – aki egyben a gazdasági társaság ügyvezetője – a törvény értelmében megbízási jogviszonyból át kell állnia az új egészségügyi jogviszonyra.

Az önkormányzati kisebbségi tulajdonosok pedig tudomásul is vették az áttérést, később viszont nem adtak felhatalmazást a szerződés aláírására. A közlemény szerint a kisebbségi tulajdonosok

„semmiféle észrevételt azzal kapcsolatosan nem tettek, egyeztetést nem kezdeményeztek, majd február 26-án leszavazták a javaslatokat”.

Kasó László, a többségi tulajdonos Aba Város Önkormányzatának tulajdonosi képviselője ezért felszólította a kisebbségi tulajdonosokat, hogy rendezzék a helyzetet, és egy újabb taggyűlés összehívásával 24 óra alatt hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a szakrendelő újraindulásához.

A törvény szerint március 1-től be kell zárni az abai szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az…

Posted by Aba Város Önkormányzatának hivatalos oldala on Monday, 1 March 2021

Mint ismert, az egészségügyi dolgozók korábbi jogviszonyát mától váltja fel az új egészségügyi szolgálati jogviszony. Ehhez azonban új munkaszerződést kell aláírniuk. Az átállás ugyanakkor nagy port kavart az egészségügyben, rengetegen döntöttek úgy, hogy nem írják alá az új munkaszerződést.

Az új jogviszony ugyanis habár az orvosok számára magasabb fizetést biztosít, az ápolók és mentősök bérén nem változtat, a változás inkább az ezzel járó kötelezettségeket érinti, így például másodállást csak engedéllyel vállalhatnak, hálapénzt nem fogadhatnak el, és bárhova kirendelhetőek.

Valódi Hírek