Videóval: Elképesztő választ adott a kormány, miért nem rendeltek több Moderna vakcinát

Miért az uniós bevizsgálás nélküli kínai kotyvalékot erőltetik helyette?

Mindössze 1,7 millió adagot kötött le a kormány a Moderna vakcinájából, miközben az EU által lekötött mennyiségből ennek a duplájára, 3,5 millióra lenne jogosult az ország, mert az uniós beszerzést a lakosság arányában osztják szét.

Az Eurologus úgy kalkulált: az időközben Brüsszel által lehívott opcióval együtt akár tízmillió nyugati vakcinára lennénk jogosultak.

A cikkek után az RTL Klub Híradója kérdezett rá arra, hogy miközben a kormány folyamatosan Brüsszelt kárhoztatja a késő szállítások miatt, miért nem kértek eleget az egyébként időben érkező Moderna vakcináiból.

A csatorna azt a választ kapta: a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így a kormány nem látta szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Egy korábban kiszivárogtatott árlista alapján a Pfizer esetében egy ember (kétszeri) beoltása 24 eurós költség, Gulyás Gergely korábbi közlése alapján a kínai vakcina is hasonló áron biztosítható. A Moderna ennél valamivel drágább, ám a Sinopharmmal ellentétben korszerűbb a hatóanyag.

Orbán Viktor korábban többször beszélt arról, hogy az oltóanyagok ára nem lehet akadálya a beszerzéseknek – emlékeztet az RTL Klub.

Videó:

.

Valódi Hírek