Szerb oknyomozó újságírók kiderítették: Budapestről diktálják a vajdasági médiának, miről és mit hazudjanak 

Milliárdokat költenek propagandára Orbánék, így akarnak befolyásra szert tenni Szerbiában.

A magyar kormány 2011 és 2019 között mintegy 12 millió euróval (körülbelül 4,3 milliárd forinttal) támogatta a Szerbiában megjelenő magyar nyelvű tájékoztatási eszközök működését – írja a Szabad Magyar Szó a Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) kutatása alapján.

A CINS kutatómunkája alátámasztotta, Magyarország olyan tájékoztatási eszközöket támogatott Szerbiában, amelyek közel állnak a Fideszhez, és Orbán Viktor pártjának és szövetségeseinek az üzeneteit közvetítik az olvasók felé.

Az általuk megszólaltatott személyek nyilatkozatai alapján pedig úgy látják, hogy

a magyar miniszterelnök a vajdasági média révén tesz szert befolyásra Szerbiában.

Mint írják, a magyar kormány 2011 és 2019 között a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül több mint kilencmillió euróval ( 1,1 milliárd forinttal — ennek majdnem felét 2019-ben kapták) támogatta a legnagyobb magyar médiáházat, a Pannon Rádió és Televíziót, amelyhez két rádióállomás, egy televízió és egy honlap tartozik.

„Budapesten képesek kitalálni, hogy több száz migráns gyűlt össze Észak-Bánátban, és csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy áttörjék a kerítést. Ekkor mi kimegyünk a helyszínre, és kiderül, hogy a néhány száz helyett mintegy 40-50 migráns tartózkodik ott, akik általában békések.

Ennek ellenére azt kérik, hogy arról számoljunk be, hogy négyszázan vannak, még akkor is, ha ezt nem tudjuk a felvételekkel bizonyítani.

Az is megtörtént, hogy Budapesten valakinek kipattant a fejéből, hogy a migránsok betörtek és kifosztottak több házat, és megtámadják az időseket.

A helyszínen kiderült, hogy ez nem így van, a migránsok egy üresen álló házba mentek be, a fosztogatás pedig abban nyilvánult meg, hogy a régi padlót felfeszítették és eltüzelték, mert tíz Celsius-fok volt“ ezt a Pannon RTV egyik, neve elhallgatását kérő dolgozója mondta a CINS-nek, hozzátéve, ezeket az anyagokat a Magyar Televízióban is leadják.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója a CINS-nek azt mondta, ő nem áll napi kapcsolatban az MTVA-val, de szerinte a Pannon RTV szerkesztéspolitikája független. Hozzátette ugyanakkor: nagyon jó az együttműködésük az MTVA-val, a részleteket azonban üzleti titoknak számítanak.

A CINS szerint a Pannon RTV 2013-ban és 2015-ben az elkészített anyagokért, valamint felszerelés vásárlására 81 912 eurót kapott az MTVA-tól.

A Szabad Magyar Szó azt írja, Szerbiában nemcsak a tájékoztatási eszközök részesülnek támogatásban a magyar kormány részéről.

Magyarországról ugyanis eurómilliók érkeznek azon egyházi intézmények számláira,

amelyeknek a tagjai arra szólítják fel az embereket, hogy a Fideszre szavazzanak. Emellett a labdarúgó-akadémia pénzelését is több millió euróval támogatták eddig a magyar adófizetők, és a Vajdasági Magyar Szövetség befolyása alatt álló Magyar Nemzeti Tanács is jelentős támogatást kap.

A Pannon RTV mellett a Magyar Szó, a Hét Nap, a topolyai Express TV és a Régió Rádió, a Vajdaság Ma hírportál, a Jó Reggelt Vajdaság véleményportál és még mintegy húsz tájékoztatási eszköz kapott támogatást Magyarországtól – írja a portál.

(Szabad Magyar Szó nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Valódi Hírek